Preskočite na glavni sadržaj

Nova koncertna sezona ciklusa Cristoforium i Pleyel Svetislava Stančića

Umjetnička Organizacija Cristoforium najavila je novu sezonu ciklusa koncerata na povijesnim klavirima Cristoforium i pijanističkog ciklusa Pleyel Svetislava Stančića. Ciklus koncerata kreće 27. (Cristoforium) odnosno 29. listopada (Pleyel Svetislava Stančića).
vrijeme: 27.10.2023. -
url: https://uocristoforium.hr/
Pleyel Svetislava Stančića

Ove godine u ciklusu Pleyel Svetislava Stančića nastupa proslavljeni pijanist iz Singapura, Congyu Wang, koji će se po prvi puta predstaviti zagrebačkoj publici, mladi i perspektivni pijanist Arsen Dalibaltayan, dobitnik nagrade Cristoforium na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić, bard hrvatskog pijanizma i pedagogije Vladimir Krpan, čiji ćemo 85. rođendan obilježiti upravo koncertom u našem ciklusu te jedan od najznačajnijih umjetnika Sjeverne Makedonije, Dino Imeri, koji je pripremio spektakularan program za zatvaranje ove sezone ciklusa Pleyel Svetislava Stančića.
 
 
Više o sezoni
 
 
Cristoforium

U ciklusu Cristoforium ugostit ćemo eminentnu pijanisticu iz Švedske Helenu Sul, koja će se Zagrebu predstaviti izvedbama Beethovenovih sonata, mladu i perspektivnu pijanisticu Eloisu Cascio iz Italije koja nam je pripremila djela Chopina i Schuberta, mladi i uspješni duo klarineta i klavira iz Mađarske, Cecília Ungár & Zsombor Dániel Eszenyi te duo Gašparović, koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje ciklusa Cristoforium. Na koncertima će se koristiti klaviri C. Bechsteina - jedan iz 1869. godine a drugi iz 1906. godine, svaki od njih unikatan i jedinstven.

U novoj sezoni ciklusa Glazbena Rijeka očekuje nas pet izvanrednih koncerata, koje ćemo najaviti uskoro! U prosincu ćemo redovito održati i festival Večeri s Brahsmom na bratu blizancu klavira kakvog je posjedovao sam Brahms, J. B. Streicheru iz 1868. godine a koji je nekoć bio u vlasništvu slavne obitelji Vranyczany.
 
 
Više o sezoni
 
Klaviri dolaze iz Zbirke klavira Gašparović, najveće i najvrijednije zbirke povijesnih klavira u Hrvatskoj i šire a u čijoj se zbirci mogu naći povijesni klaviri poput onih iz radionica slavnih bečkih graditelja Mathiasa Muellera i Josepha Simona starih 180 godina.

Klavir iz tvornice Pleyel, nekada u vlasništvu "oca hrvatskog pijanizma" Svetislava Stančića, klavir slavnog slikara Vladimira Becića, instrument slavnog graditelja Streichera, "brat blizanac" klavira kakvog je posjedovao sam Johannes Brahms a koji je nekada bio u vlasništvu grofice Vranyczany, model klavira iz tvrtke Bechstein, na kakvom je nastupao Franz Liszt, klavir našeg skladatelja i orguljaša Anđelka Klobučara i mnogi drugi.
 
ULAZNICE