Preskočite na glavni sadržaj

Nova digitalna platforma eKultura

Nova digitalna platforma eKultura
Digitalna platforma eKultura rezultat je višegodišnjeg projekta 'e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine' sufinanciranog u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt Ministarstva kulture i medija RH proveden je u suradnji s četiri projektna partnera: Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.
Cilj nacionalnog informacijskog sustava digitalne kulturne baštine eKultura je okupljanje digitalne kulturne baštine u Republici Hrvatskoj te njezina bolja dostupnost javnosti, integrirano pretraživanje i pristup te trajna pohrana i zaštita. Riječ je o jedinstvenom sustavu u Hrvatskoj koji, s jedne strane osigurava sigurnu trajnu pohranu digitalizirane građe kulturne baštine, a s druge strane omogućava pristup tako pohranjenoj građi na javnom portalu sustava eKultura.

Ovako izložena građa dostupna je znanstvenoj i akademskoj zajednici, učenicima i studentima, svim građanima Republike Hrvatske, ali i šire, te pruža široke mogućnosti njezine upotrebe u istraživačke, znanstvene ili obrazovne svrhe.

Putem javnog portala eKultura, koji je responzivan, prilagođen mobilnim uređajima i tabletima, dostupno 195 845 predmeta hrvatske kulturne baštine koji se mogu istraživati na različite načine. Za još jednostavniji pristup kulturnom nasljeđu, uz intuitivno korisničko iskustvo, korisnicima je na raspolaganju i eUsluga Moja eKultura.

Vezana vijest: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske - Predstavljena nova digitalna platforma eKultura – veliki doprinos očuvanju i dostupnosti bogate hrvatske kulturne baštine (gov.hr)