Preskočite na glavni sadržaj

Noći ideja # 2: Svjetski dan oceana

Povodom Svjetskog dana oceana, Francuski institut u Hrvatskoj, u partnerstvu s KIC-om, organizira svoju drugu večer 'Noći ideja' s programom SEA ART, dokumentarnom serijom o vodi i umjetnosti u nazočnosti redateljice Maud Baignères. Program će se održati u utorak, 6. lipnja, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 06.06.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.kic.hr/

Bit će prikazana tri dokumentarna filma u trajanju od po 20 minuta koji će nas uroniti u svijet roniteljice na dah Julie Gauthier, likovnog umjetnika Jérémyja Gobéa i slikara Miquela Barcela, koji se oslanjaju na element VODE kako bi stvarali i otkrivali. Kroz ljubav prema oceanima ispričat će nam vlastitu viziju ekologije.
 
Nakon projekcije, slijedi okrugli stol na kojem će sudjelovati redateljica Maud Baignères, ravnatelj kulturne udruge Drugo more Davor Mišković i drugi gosti koji će razgovarati o temi zaštite oceana, naših mora i načina na koji taj bitan element nadahnjuje umjetnike.
 
Maud Baignères odrasla je između Tokija, Pariza i New Yorka. Od djetinjstva su joj putovanja, priroda i ljudi izvori inspiracije za filmove koje snima. Posebno voli istaknuti umjetnike, njihov svijet i njihov kreativni proces.
 
U dobi od 20 godina režirala je tri kratka igrana filma (Grand Prix žirija na Festivalu u Montpellieru, prikazivana na brojnim festivalima u Francuskoj i inozemstvu) od kojih se posljednji: “Pour une fois qu’on était samedi” sa Sachom Bourdom i Brigitte de Villepoix, emitira na Canalu +.
 
Slijedi suradnja s redateljem i grafičkim dizajnerom Christophom Schwaigerom i zajedno su osnovali duo pod nazivom “Kampai”. Zajedno rade institucionalne filmove, špice, glazbene spotove (DJ Cam) i reklamne kampanje za luksuzne brendove u Francuskoj i Njemačkoj. Za Greenpeace rade klip kako bi podigli svijest o krčenju šuma u Amazoniji.
 
U Muzeju dekorativnih umjetnosti, Maud Baignères osmišljava i producira ciklus filmova “Mutations”, niz od devet videozapisa o suvremenom francuskom umijeću, dijalogu između dizajnera, umjetnika i obrtnika.
 
S Arnaudom Riouom režirala je dokumentarni film ETUGEN, koji je izašao u kinima 4. siječnja 2023.
 
Njezin projekt “SEA ART” dokumentarna je serija epizoda za podizanje svijesti javnosti o zaštiti i očuvanju oceana kroz prizmu umjetnosti.