Preskočite na glavni sadržaj

Noć muzeja ove će se godine baviti temom nove publike

Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija koja je u proteklih 18 izdanja imala više od 3,5 milijuna posjetitelja, ove će se godine održati 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika", kojom se progovara o sve većoj potrebi privlačenja novih generacija u muzeje.
vrijeme: 26.01.2024. -
url: https://hrmud.hr/

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odabralo je za svoje 19. izdanje temu u skladu s vremenima kada se novoj publici, osobito mlađim generacijama, trebaju ponuditi  inovativni i kreativni sadržaji u kojima mogu i sama sudjelovati.
"Kroz proteklih par godina prošli smo zaista teške trenutke, od covida do potresa i poplave, ali bilo smo publici dostupni  putem digitalnih platformi i zadržali tu neprocjenjivu  vezu s njom", rekla je ravnateljica HMD-a Vlasta Krklec za Hinu.
"Muzealci su mislili na svoje posjetitelje i oni na nas, a u muzejskim aktivnostima sudjelovali su kroz virtualne izložbe, radionice, igraonice, glazbene programe", dodala je.
Krklec kaže da je sada, kada su muzeji u potpunosti ponovno otvoreni, uz iznimke onih koji su u postupku sanacije i obnove, došlo vrijeme i za novu publiku.
"Ljudi su željni izlazaka, a pokazalo se da mlađe generacije koja izlaze u kasnim satima posjećuju i kulturne institucije kao i da muzeji, osim  mjesta učenja, mogu biti i mjesta za dobru atmosferu i izlaske", istaknula je.
Noć muzeja održava se u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama koje svaki zadnji petak u siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći pripremaju razne prigodne programe, obilaske svojih izložbi, radionice, koncerte, promocije, gastro događanja za različitu publiku.
Kako je cilj manifestacije spojiti zabavno s edukativnim kroz te se aktivnosti ističe i uloga muzeja u stvaranju nove publike i formiranja stavova novih generacija o važnim globalnim, ali i lokalnim temama.
Proteklih osamnaest godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke su se bile i veće od 250 tisuća u samo u jednoj noći.
U Noć muzeja uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima
Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine kao gradski pilot projekt sa samo šest zagrebačkih muzeja, a danas se održava na nacionalnoj razini sa stotinama sudionika.
Idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, koje su kao savjetnice manifestacije predložile ovogodišnju temu.

Izvor: Hina
 
Prvi poziv→
Registracija sudionika→