Preskočite na glavni sadržaj

Noć knjige - 23. travnja

Noć knjige - 23. travnja
Manifestacija 'Noć knjige 2015.' održat će se u četvrtak 23. travnja s rekordnih više od tisuću programa i akcija koje su za ljubitelje knjige i pisane riječi pripremile kulturne ustanove u više od 180 hrvatskih gradova i mjesta.
vrijeme: 23.04.2015. - 23.04.2015.


Glazbeno-poetske večeri, jutra poezije, noćne pričaonice, super-talent showovi i mini-šišmiš čajanke u knjižnicama, samo su neki od programa manifestacije kojom će se četvrtu godinu za redom diljem Hrvatske obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava.

O programu je u četvrtak u Zagrebu govorio član organizacijskog odbora Nenad Bartolčić, urednik jednog od organizatora, portala Moderna vremena Info.

Napomenuo je kako su se na poziv za sudjelovanje i ove godine odazvale brojne knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige – njih više od 400 u 180 gradova diljem Hrvatske, a taj se broj i dalje povećava.

"Posebno mi je drago što se akcijom uspjelo u jednoj od ključnih ideja manifestacije da se, osim mrežnih segmenata knjižnog života koji čine knjižnice, akcijom reaktivira i mreža knjižara kako bi se i one prepoznale kao proaktivna mjesta okupljanja", kazao je Bartolčić na tiskovnoj konferenciji u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

"Postižemo što smo htjeli, a to je da umrežimo sve segmente knjižne branše i da vratimo knjigu u fokus interesa", dodao je.

Temeljna je ideja manifestacije kroz različite formate popularizirati knjigu i čitanje, a bitan segment događanja je proširiti akciju na otoke, mala mjesta koja možda ni nemaju knjižnice, te na mjesta u posebnim situacijama – bolnice, staračke domove, domove za djecu bez roditelja, a ove godine u akciju su se uključili i zatvori, njih 21, napomenuo je.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić istaknuo je kako je riječ o originalnom hrvatskom proizvodu koji svake godine okuplja preko šest tisuća profesionalaca koji se bave s knjigom.

"Događanjima koje organiziraju oni hrvatskim čitateljima omogućuju da barem jedan dan provedu razmišljajući o jednom civilizacijskom dosegu - a to je knjiga", kazao je Nejašmić.

Drugu godinu za redom projekt se odvija i u Sloveniji i Crnoj Gori, a trenutno aktivno radimo na širenju manifestacije i na druge zemlje u svijetu, dodao je.

U program se uključila 161 knjižnica s više od 460 programa, a svečano otvorenje Noći knjige 2015. održat će se u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kada će biti predstavljeni rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, koje je proveo GFK – Centar za istraživanje tržišta.

"Tada će biti objavljen i početak javne rasprave o prijedlogu nacrta nacionalne strategije za poticanje čitanja te će biti predstavljena izložba fotografija 'Kadar za čitanje 2015.'", kazala je Dobrila Zvonarek iz NSK.

Izložbu čini izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb, a na otvorenju će biti uručene i nagrade pobjednicima natječaja.

Aktivnosti na svim razinama

Akcija, kojoj je cilj kroz prepoznavanje i afirmaciju novih prostora i načina čitanja i druženja s pisanom riječi knjigu približiti i učiniti dostupnom što većem broju čitatelja, ove je godine proširena nizom inovativnih sadržaja i suradnji.

U sklopu manifestacije održavat će se čitaonice i pričaonice za najmlađe, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, Bookcrossing, projekcije filmova itd.

I ove se godine u manifestaciju uključilo desetak vrtića te 115 škola, a u druženjima s autorima, predstavljanjima knjiga i raznim programima za književne sladokusce sudjelovat će brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti - javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

I ove godine, manifestaciji se priključio velik broj institucija, muzeja, fakulteta, instituta, među kojima Državni hidrometeorološki zavod, Institut javnog zdravlja Andrija Štampar, Arheološki muzej, Goethe institut, Institut za etnologiju i folkloristiku, Tehnički muzej, Muzej grada Trogira, Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj i brojni drugi.

"Čini se da je Noć knjige iskoračila u svijet pokazujući da se o knjizi moće i mora govoriti svugdje", napomenula je Zvonarek.

Sudionici su pripremili i brojne prodajne akcije i popuste knjiga u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske, organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i slične pogodnosti.

U Noći knjige održat će se i finale natjecanja gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka.

Manifestacija ima potporu Hrvatske radio televizije, na čijim će se programima prenositi ekranizacije poznatih književnih predložaka te radijska čitanja književnih djela.

Organizatori čitave akcije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podržava ga Odjel za UNESCO pri tom ministarstvu, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH. (Hina)