Preskočite na glavni sadržaj

Noć europskog filma u Osijeku, Puli i Zagrebu

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe - Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture besplatnim prikazivanjem filmova. Tako će od 4. do 8. prosinca više od 80 kina diljem Europe sudjelovati u ovoj manifestaciji, dok će kino Urania iz Osijeka, kino Valli iz Pule te Art-kino Metropolis iz Zagreba predstavljati Hrvatsku. Pritom je svako kino odabralo europski film na temelju interesa svoje publike kako bi pružilo kino iskustvo po mjeri.
vrijeme: 04.12.2023. - 08.12.2023.
mjesto: Osijek / Zagreb / Pula
url: https://www.mediadesk.hr/n

U tom kontekstu Art-kino Metropolis će 5. prosinca prikazati biografsku povijesnu dramu „Caravaggiova sjena“ talijanskog redatelja Michelea Placida, kino Valli će također 5. prosinca prikazati dramu „Noć zločina“ francuskog redatelja Dominika Molla, dok će u kinu Urania 6. prosinca biti prikazana obiteljska animirana avantura „Titina: Avantura na Sjevernom polu“ norveške redateljice i animatorice Kajse Næss.
 
Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, no svakako je važno da na službenim stranicama navedenih kina provjerite informacije te rezervirate svoje mjesto na vrijeme.
 
Caravaggiova sjena‍
 
Biografska povijesna drama donosi priču iz 1600-ih godina o subverzivnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio (Riccardo Scamarcio), koji vodi buran život, uvijek je spreman na sitne obračune i sukobe te je redovit gost taverni i bordela, a u stalnoj je potrazi za fascinantnim ženskim i muškim licima koja ocrtavaju istinu i poniznost njihovih života. Njegov stil ne slijedi dogme o oslikavanju svetaca koje je u ono doba postavila Crkva. Kada papa Pavao V. otkriva da umjetnik kao modele za prikaze svetaca koristi lopove, noćne dame i skitnice te da je optužen za ubojstvo suparnika Ranuccia, odlučuje angažirati tajnog agenta (Louis Garrel) koji će prikupiti dokaze o Caravaggiovim izgredima. Caravaggio pronalazi utočište kod plemkinje Costanze Colonne (Isabelle Huppert) čekajući Papinu milost koja će mu omogućiti da izbjegne odrubljivanje glave kao kaznu za svoja nedjela.
 
Noć zločina
 
Kaže se da svaki istražitelj ima zločin koji ga proganja, slučaj koji ga boli više nego druge, a da on nužno ne zna zašto. Za Yohana je taj slučaj ubojstvo Clare.
 
Titina: Avantura na Sjevernom polu
 
Animirani film “Titina: Avantura na Sjevernom polu” zabavna je i uzbudljiva priča o gotovo zaboravljenom putovanju: otkriću Sjevernog pola cepelinom koje se dogodilo 1926. godine. Film je zabavan i šarmantan portret apsurdnih avantura i ljudskih emocija, sve prikazano kroz oči malog terijera imena Titina. Talijanski kreator cepelina Umberto Nobile uživa u mirnom životu sa svojim voljenim psićem, kujicom Titinom koja ga je šarmirala kada ju je odlučio spasiti na ulicama Rima. Jednoga dana norveška istraživačka superzvijezda Roald Amundsen zove Umberta i naručuje izgradnju cepelina kako bi osvojio Sjeverni pol. Nobile u tome vidi priliku da se i on upiše u povijest. Sa sobom povede psa Titinu te njih troje krenu u ekspediciju na posljednje neotkriveno mjesto na Zemlji. Njihova potraga je uspješna, ali uzrokovala je svađu između dvojice istraživača o tome tko će preuzeti slavu… Kroz oči četveronožnog psa Titine ponovno otkrijte istinitu priču o trijumfu i porazu.
 
Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju.
 
Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE - Uredom MEDIA Hrvatske.