Preskočite na glavni sadržaj

Niko Sentić pobjednik natječaja za dizajn moderne džezve

Mladi dizajneri Niko Sentić, Noa Poljak, Dora Pavešić i Klara Katičić, osvojili su nagrade za najbolji domaći dizajn džezve. Natječaj je organizirao Studij dizajna pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu u suradnji s tvrtkom Barcaffe, a svrha mu je podrška mladim studentima dizajna tijekom njihova školovanja i promocija domaćeg produkt dizajna.
vrijeme: 01.07.2022. -

Niko Sentić, Noa Poljak i Dora Pavešić osvojili su prvo, drugo i treće mjesto na natječaju, a rad Klare Katičić dobio je Nagradu publike. 

Odlukom žirija u sastavu Tihana Taraba, Sanja Bencetić i Krešo Marin, rad „Ritual“ Nike Sentića, osvojio je prvu nagradu. Džezva Nike Sentića, dizajnirana pod mentorstvom izv. prof. Ivane Fabrio, je „proizvod promišljen do vrhunske jednostavnosti i profinjenosti koji utjelovljuje suvremenu interpretaciju tradicionalnih vrijednosti rituala ispijanja kave na svim razinama, od funkcionalnosti do estetike i simbolike, odnosno idealno objedinjuje upotrebne i doživljajne vrijednosti u skladnu cjelinu. Posebno se ističe inovativnim promišljanjem i decentnim korištenjem kombinacije tradicionalnog i suvremenog materijala i tehnologije izrade, što proizvodu daje originalan i autohtoni karakter“, stoji u obrazloženju stručnog žirija koji je, odluku o pobjedniku donio jednoglasno.
Rad Noe Poljak pod nazivom „Min & Mal“ dizajniran pod mentorstvom prof. Zlatka Kapetanovića i Nine Bačun, na „inovativan način povezuje jednostavnost izrade i mogućnost različitih izvedbi, interpretirajući na vrlo zanimljiv i originalan način spoj univerzalnosti rituala ispijanja kave i različitosti ljudi i situacija, s posebnim naglaskom na veselost i energiju mlađe populacije“ zbog čega se stručni žiri odlučio za dodjelu druge nagrade.
Treću nagradu žiri je objasnio ističući izvrsnost rada „Skrivena žličica“ autorice Dore Pavešić dizajnirane također pod mentorstvom prof. Zlatka Kapetanovića i Nine Bačun, koja „leži u tome što na originalan način objedinjuje funkcionalnost tradicionalnog rituala pripreme kave i suvremene mogućnosti tehnologije proizvodnje, dok karakterom, estetikom i duhovitošću odgovara suvremenim očekivanjima mladih“.
 
Prema izboru posjetitelja platforme Velika scena rad „Dva kljuna“ Klare Katičić osvojio je specijalnu Nagradu publike.

U natječaju Moderna džezva sudjelovalo je 40 studenata prve i druge godine Studija dizajna, koji su u sklopu predmeta Projektiranje – Industrijski dizajn zajedno s mentorima tijekom semestra prošle godine razvijali idejna rješenja. 

Opširnije:
https://www.studijdizajna.com/


Niko Sentić, provonagrađeni rad
Foto: Studijdizajna.com