Preskočite na glavni sadržaj

Nastavljena obnova Eufrazijeve bazilike u Poreču

Nastavljena je obnova Eufrazijeve bazilike u Poreču, u tijeku su radovi na krovištu sakristije, a u petak su ih obišli porečki gradonačelnik Loris Peršurić, porečki župnik Mladen Pranjić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić.
vrijeme: 12.01.2024. -
mjesto: Poreč

Obnova krovišta nastavak je aktivnosti koje Hrvatski restauratorski zavod provodi iz godine u godinu u Eufrazijevoj bazilici, istaknuto je prilikom obilaska.
Nakon radova na cjelovitoj obnovi zvonika, dovršenih u ljeto 2020. i izrade potrebne projektne dokumentacije, tijekom prošle godine izvedena  je obnova konstrukcije i zamjena pokrova krovišta nad krstionicom. Podizanje skele za izvođenje radova na krovištu, omogućilo je detaljan pregled gornjih zona zidova krstionice, provođenje konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i dokumentiranje stanja te radove na prezentaciji različitih faza gradnje. 
Provedena istraživanja također su potvrdila postojanje dijelova monumentalnog latiničnog natpisa u dva retka, urezanog u fini sloj završne žbuke. No, zbog visine na kojoj se nalaze, ostaci natpisa nisu vidljivi iz vizure posjetitelja Eufrazijeve bazilike. 

Osim toga, provedeni su i konzervatorsko-restauratorski radovi interventne zaštite dijelova mozaika arheološke zone u sjevernom dijelu kompleksa, na otvorenom.
Izrađena je dokumentacija postojećega stanja mozaika koja je, osim za bilježenje oštećenja i provedenih intervencija, poslužila i kao podloga za razlikovanje kopije i izvornih dijelova mozaika u komparaciji s dostupnom arhivskom dokumentacijom.
Konzervatorsko-restauratorski radovi na mozaicima uključili su uklanjanje privremene zaštite i čišćenje površine mozaika te učvršćivanje nestabilnih dijelova mozaičke površine, odabranim materijalima.

Eufrazijeva bazilika jedna od najbolje očuvanih cjelina ranokršćanske arhitekture

Kompleks Eufrazijeve bazilike jedna je od najbolje očuvanih cjelina ranokršćanske arhitekture na svijetu i pripada najvažnijim svjetskim povijesnim spomenicima. Izgrađena je u 6. stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I., a nalazi se u biskupskom kompleksu. Godine 1997. UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom.
Stoga je i ove godine gradonačelnik Peršurić predložio amandman na državni proračun za nastavak projekta obnove, koji je i prihvaćen u iznosu od 150 tisuća eura.
"Eufrazijeva bazilika je najvrjednije kulturno dobro Poreča. Ranokršćanski sklop jedini je cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu, stoga smo zahvalni na prihvaćanju amandmana i daljnjem financiranju radova koje provodi Hrvatski restauratorski zavod, jer prepoznaju važnost koju Eufrazijana ima ne samo za Poreč, već i za Hrvatsku", poručio je gradonačelnik Peršurić.
"Mi koji se bavimo obnovom porečkih spomenika možemo biti jako zadovoljni rezultatima rada stručnog tima Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Puli. Svake godine daje se dodatan prinos u obnovi i valorizaciji ovog jedinstvenog katedralnog kompleksa“, istaknula je ravnateljica Uljančić.

Izvor: Hina