Preskočite na glavni sadržaj

Narodni muzej Zadar slavi 190. rođendan

Narodni muzej Zadar slavi 190. rođendan
Povodom 190-og rođendana Narodnog muzeja Zadar snimljen je promotivni spot koji obuhvaća ciljeve, viziju i misiju poslovanja muzeja kao institucije koja pridonosi održavanju kvalitetnijeg društvenog i kulturnog ozračja grada Zadra i Zadarske županije.

30. studenog obilježava se 190. godišnjica osnutka Narodnog muzeja. Organizirano muzejsko djelovanje u Zadru počinje 1832. godine. Tada je utemeljen prvi pokrajinski muzej općeg tipa, Museo Nazionale, proglasom austrijskog carskog namjesnika u Dalmaciji generala grofa Vjenceslava Vettera von Lilienberga koji poziva stanovništvo Dalmacije da se u Zadru, kao sjedištu pokrajine, prikuplja građa radi osnivanja Narodnog muzeja. Muzej je trebao obuhvaćati uzorke iz prirodnih znanosti, starina te narodne i industrijske djelatnosti.

Iz okrilja tog muzeja nastali su današnji Arheološki i Narodni muzej Zadar te se taj datum smatra početkom organiziranog muzejskog djelovanja u Zadru i ove ga dvije institucije obilježavaju kao svoj „rođendan“.

Kroz kratke razgovore s djelatnicima Narodnog muzeja Zadar snimljene i objavljene na YouTube stranici NMZ-a u formi promotivnog spota, predstavljeno je djelovanje ovog muzeja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

nmz.hr