Preskočite na glavni sadržaj

Nakon prestižnih europskih nagrada, Studio Tumpić/Prenc nagradio i američki Dieline

Studio Tumpić/Prenc izborio je čak četiri nagrade u samo tri tjedna - preko dva kontinenta. Nakon D&AD-a i European Design Awardsa, na adresu hrvatskog Studija stigla je i nagrada američkog Dieline Awards za projekt 'Istriana'.
vrijeme: 12.06.2023. -
mjesto: SAD
url: https://www.facebook.com/tumpicprenc/

Studio Tumpić/Prenc brojnim se nagradama plasirao u sam vrh kako europskog, tako i svjetskog dizajna. Na European Design Awards dizajn kataloga Studija Kappo nagrađen je broncom, dok je zlato osvojila signalizacija bazena u Rovinju, projekt koji je prepoznat i na IIID Award, te je također finalist u Communication Arts natječaju. Projekt dizajna pakiranja maslinovog ulja “Istriana” je pak nagrađen na D&AD-u, kao i na recentnom američkom Dielineu, a rad je također finalist za Pentawards, još jedno cijenjeno svjetsko natjecanje najboljih ambalaža.
 
Na Dieline Awardsu, svjetskom natjecanju osmišljenom isključivo za dizajn ambalaže održanom proteklog tjedna, dizajn “Istriane” klijenta E Pluribus Unum nagrađen je srebrom u kategoriji hrane, točnije “Začini, ulja i umaci”, što je Studiju Tumpić/Prenc “otvorilo prozor” prema globalnoj publici. Naime, Dieline već četrnaestu godinu organizira istoimeni internetski magazin, koji godišnje broji više od 7 milijuna jedinstvenih pregleda.
 
Baš kao što je prošle godine to bio dizajn etikete Vina Šuran, tako sada na ovoj najposjećenijoj i najčitanijoj stranici posvećenoj dizajnu ambalaže stoji “Istriana”, a svoje je mjesto izborila među 1600 prijava iz 26 zemalja svijeta.
 
Ova nagrada slavi jedinstvene, velike ideje, a upravo je takva ideja koja stoji iza “Istriane”, pretočena u projekt u suradnji s talijanskim tvrtkama Wine & Industrial Packaging i Tipografia Crivellari 1918.
 
Radi se o pomno zamišljenoj etiketi boce koja prikazuje rekonstrukciju raznih fragmenata amfore ponovno spojenih u smislenu cjelinu. Osim toga, jednom položena u kutiju, boca predstavlja srce specifičnog oblika rimske amfore s područja Istre, u kojoj se pohranjivalo i prenosilo maslinovo ulje. Navedeno naglašava vezu s prošlošću, točnije još u doba Rimskog Carstva, kad je istarsko maslinovo ulje spominjano kao sinonim kvalitete. No, s raspadom Carstva, Istra više nije uživala stečeni ugled, ali se zbog svojih prirodnih uvjeta ponovno vratila na scenu kao jedna od najboljih regija za maslinarstvo u svijetu. Fragmenti zaboravljenog znanja dali su tako život suvremenom maslinarstvu, baš kao što je to prikazano ovim dizajnom. Osim toga, narančasti ton terakote posebno je izmiješan za korištenje na pakiranju, a sadrži postotak prave istarske zemlje na kojima tvrtka E Pluribus Unum brine o 3000 ekološki uzgojenih stabala masline.
 
Dieline svojim natjecanjem podiže svijest o golemoj vrijednosti dobro dizajnirane ambalaže robne marke, a one najbolje kreatore - inovatore u industriji nagrađuje u sklopu HOW Design Live festivala. Ove su godine nagrađeni svoja priznanja primili u Nashvilleu, dok će na stranicama Dielinea ostati kao primjeri budućnosti packaginga.