Preskočite na glavni sadržaj

Najavljeni Dani otvorenog grada 2023. (Odgođeno!)

Dani otvorenog grada odvijat će se uoči proslave Dana Grada Zagreba, u terminima 20. i 21. svibnja na čak devet zagrebačkih lokacija. (Zbog nepovoljne vremenske prognoze odgađaju se za 3. i 4. lipnja 2023.!
vrijeme: 20.05.2023. - 21.05.2023.
mjesto: Zagreb
Projekt Dan otvorenog grada, pokrenut u listopadu prošle godine, tijekom jednog dana na nekoliko je lokacija predstavio različite umjetničke programe posvećene gradu Zagrebu.
Kroz zborsku pjesmu, šansone, uprizorenja ulomaka iz dramskih tekstova i poeziju, priču o Zagrebu istodobno su pričali umjetnici, ali i građani okupljeni na različitim lokacijama, od Trga Kralja Tomislava, Trga Bana Jelačića, stare Vlaške do parka na Tuškancu.

Upravo interes građana bio je zalog nastavku i proširenju projekta ove godine u terminima 20. i 21. svibnja, a umjesto na četiri, Dani otvorenog grada odvijat će na čak devet lokacija. Ovogodišnji Dani otvorenog grada odvijat će se uoči proslave Dana Grada Zagreba i ulaze svojim programom zajedništva i nekog novog entuzijazma u vremenu kada smo prebrodili različite krize, u dio rođendanske proslave grada Zagreba.
 
Činilo nam se iznimno važnim senzibilizirati zajednicu, Zagrepčane i turiste koji posjećuju Zagreb i to u vremenu kada naš grad, ponajviše u svom povijesnom središtu, još uvijek osjeća posljedice dviju katastrofa koje su ga gotovo istodobno zadesile,  pandemije i potresa.  Fokusirali smo se stoga na sadržaje koji upućuju na susrete i to prvenstveno na one programe što podrazumijevaju sudjelovanje i zajedništvo. Osmislili smo projekt Dan otvorenog grada, koji se ove godine transformirao u Dane otvorenog grada, kako bismo vratili entuzijazam stanovnika prema gradu u kojem žive i ponudili nove perspektive kulturnih, a od ove godine i sportskih događanja. Grad tako postaje pozornicom za različite sadržaje, a umjetnici, građani i turisti istodobno izvođači i publika, ili barem potencijalna publika, koja dijeli prostor imaginarnog gledališta, na način na koji dijeli i prostor grada. Tako će prošlost grada i njegova sadašnjost, skrivena mjesta i ona javna, potisnute i otkrivene priče kao i one koje izravno priča sam grad biti izloženi u dvodnevnom programu što nudi mnogo uzbuđenja i zabave, ali i specifično pozicioniranje Zagreba koji se ovim projektom predstavlja svojim stanovnicima i turistima, kroz neke drugačije, uzbudljivije perspective.“ zaključila je Dubravka Vrgoč.
 
Projekt Dani otvorenog grada organiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld, izjavila: „Umjetnost je kroz ovaj projekt izmještena izvan svojih uobičajenih prostora , a njena identifikacija u novom okruženju stvara jedinstveni doživljaj za naše sugrađane i posjetitelje. Dani otvorenog grada održavaju se uoči obilježavanja rođendana Zagreba , naglašavajući jedinstvo zajednice kroz direktnu interakciju te povezivanje publike s glumcima, glazbenicima i umjetnicima. Participativni model ovog projekta uključuje sve dionike društva te stvara autentičan, održiv i kreativan događaj s naglaskom na lokalni i kulturni potencijal Zagreba.”
 
Prošlogodišnje izdanje izmamilo je osmijeh i zadovoljstvo naših sugrađana koji su uživali u različitim senzacijama, ovogodišnje će pokušati ponoviti taj osjećaj zadovoljstva, zajedništva i solidarnosti. Na Tomislavcu pozivamo ponovno sve ljude dobre volje da se pridruže pružanju ruku jedni drugima u znak solidarnosti i empatije, na Zrinjevcu nas očekuju zagrebačke šansone u pomalo drugačijem izdanju, uz priče o Zagrebu, kako nastavljamo šetnju dolazimo do Jelačić placa i našeg velikog Zbora sastavljenog od njih šest na čelu s dirigentima Hedom Gospodnetić i Vitomirom Ivanjekom, a kojem se pridružuju i najmlađi zagrebački zborovi, a sve kako bismo obgrlili Zagreb najljepšim pjesmama o njemu samom. Paralelno na Dolcu imamo plesno iznenađenje za subotnje posjetitelje tržnice koji će između kupovine i žurbe predahnuti uz sasvim neočekivan program. U večernjim satima očekuje nas pravi Plesnjak s Robertom Marekovićem i Bandom na kojem će svi naši sugrađani moći zaplesati kao u dobra stara vremena“ – ističe Anica Tomić i dodaje: „Nedjelja je pak rezervirana za sportsko jutro na Europskom trgu kojem se mogu pridružiti svi od najmlađih do najstarijih, a družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje. Nešto kasnije na Cvjetnom trgu nastupaju sjajne učenice Škole za klasični balet. Bit će to prava prilika da se upoznamo s baletom, a možda i prizovemo neke buduće balerine i baletane.  Ovogodišnje izdanje završavamo Začaranom šumom na Tuškancu, gdje će vas ponajbolji hrvatski glumci i glumice skriveni u tajnim zakucima popularnog zagrebačkog šetališta, iznenaditi neočekivanom poezijom i pričama.“
 
Autori i realizatori projekta Dani otvorenog grada su Dubravka Vrgoč, Anica Tomić i Ivica Buljan. Projekt će i ove godine biti ostvaren u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i  drugim partnerima.