Preskočite na glavni sadržaj

Najavljene 54. Varaždinske barokne večeri, Portugal zemlja partner

Ovogodišnje 54. Varaždinske barokne večeri, koje će se održavati od 20. rujna do 2. listopada, donose 15 koncerata u Varaždinu i deset koncerata izvan grada, organizirat će se i dvadesetak popratnih programa, a zemlja partner bit će Portugal, najavljeno je u utorak.
vrijeme: 20.09.2024. - 02.10.2024.
url: http://www.vbv.hr

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić istaknuo je da je riječ o najstarijem baroknom festivalu na svijetu koji je od 2007. godine obogaćen sudjelovanjem zemalja partnera.

Svaka nam država donese nešto svoje, ne samo u glazbenoj baštini, nego i u folkloru i gastronomiji. Mislim da je upravo to povezivanje kultura najveća vrijednost festivala, rekao je Bobić te izrazio zadovoljstvo što je ove godine Portugal zemlja partner.
Ove godine program VBV-a bit će, kaže, beskompromisno kvalitetan.

„Počet ćemo s portugalskim Orquestra Barocco Casa de Musica i sa Sarom Simoes, njihovom velikom sopranisticom koja dolazi prvi put u Hrvatsku, a posebnost svečanog otvaranja, na što sam ponosan, je da se nakon dugog niza godina vraća Laurence Cammings”, kazao je Bobić.

I ovoga će puta biti organiziran bogat propratni program Festivala, najavio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.
„Za sve naše goste i sugrađane koji žele uživati u portugalskoj kulturi i folkloru, imamo dodatni sadržaj - Total Baroque. U dvorištu naše prekrasne palače Sermage imat ćemo portugalski kutak gdje će se pjevati fado i uživati u gastronomiji Portugala koja je fenomenalna, kao i njihova zemlja i njihov barok”, rekao je Bosilj.

Prvom predstavljanju Festivala nazočila je i veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva koja je zahvalila domaćinima i istaknula da joj je čast sudjelovati na ovoj svjetski poznatoj manifestaciji.
„Nedvojbeno vjerujem da će ovaj događaj biti označen umjetnošću i da će produbiti prijateljstvo između naših dviju nacija. Na Varaždinskim baroknim večerima će nastupiti više od 25 portugalskih glazbenika i ansambala, a imat ćemo i nekoliko izložbi ovdje u Varaždinu”, najavila je veleposlanica.

Organizator VBV-a je Koncertni ured Varaždin, čiji je ravnatelj Raymond Rojnik rekao da  i ove godine Festival pomažu Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin, Varaždinska županija, mecene, donatori, sponzori i zemlja partner, ali i druge europske zemlje.

Svečano otvorenje 54. Varaždinskih baroknih večeri održat će se u petak, 20. rujna od 20 sati, u varaždinskoj katedrali. (Hina)