Preskočite na glavni sadržaj

Najavljena treća sezona dokumentarne serije „Betonski spavači – Trijumfi modernizma“ na HTV1

Hrvatska radiotelevizija u četvrtak 9. studenog na Prvom tv programu (HTV1) u terminu od 23:10 sati kreće treća sezona dokumentarne serije o modernističkoj arhitekturi, njenim utopijskim ambicijama i kontroverznim sudbinama - „Betonski spavači – Trijumfi modernizma“. 
vrijeme: 09.11.2023. -
url: https://hrti.hrt.hr/
U trećoj sezoni na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema kroz četiri epizode istražit ćemo arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. 

U prvoj epizodi naslova „Mogućnost zajednice“ saznajemo kako je federativnost bila ključna odrednica Jugoslavije, a ideja zajedništva u različitosti materijalizirala se i kroz arhitekturu. Posjetili smo zgradu nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća u Beogradu koja, zamrznuta u vremenu, svjedoči o nestalom društvenom uređenju koje danas djeluje sve zagonetnije. Odlazimo i u grad koji je nekada bio simbol jugoslavenskog zajedništva - Sarajevo. Napuštena borilišta Olimpijskih igara održanih 1984. predstavljala su vrhunac sloge u očima svijeta da bi samo nekoliko godina kasnije postala simbolom krvavog raspada. U Belgiji, središtu zajednice europskih država, pronašli smo jedno od najvažnijih djela naše arhitektonske povijesti. Remekdjelo Vjenceslava Richtera, paviljon projektiran za međunarodnu izložbu Expo 58, preživio je na najneočekivaniji način.
 
Autori i scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić
Redatelj: Saša Ban - Snimatelj: Hrvoje Franjić - Montažerka: Nina Velnić - Producentica: Dana Budisavljević
Produkcija: Hulahop za HRT, 2023.
Urednica: Nana Šojlev