Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen Mediteranski kiparski simpozij 2022.

Mediteranski kiparski simpozij ove će se godine u Parku skulptura Dubrova održavati od 16. srpnja do 6. kolovoza 2022. ​Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademska kiparica Marina Bauer iz Zagreba te akademski kipar i profesor Stefan Esterbauer iz Linza u Austriji.
vrijeme: 16.07.2022. - 06.08.2022.
mjesto: Dubrova
url: https://parkdubrova.eu/

U sklopu 44. Mediteranskog kiparskog simpozija Marina Bauer  izradit će skulpturu „Prsti“, a Stefan Esterbauer skulpturu „Karst“.

Ovogodišnji koncept kiparskog simpozija oslanja se na propitkivanje odnosa čovjeka i prirode te odnosa kamena i prirodnog ambijenta što je misao vodilja za koncept postava Parka skulptura Dubrova.
 
“Svoje radove najčešće razvijam u vezi sa okolišem i izlagačkim prostorom. U slučaju Parka skulptura Dubrova dojmila me se neobična tenzija između (rijetkih, ali prisutnih) divljih krških stijena i kamenih skulptura postavljenih u parku. Krške stijene često se nazivaju i "žive" stijene, a u kontekstu parka zanimljiva mi je činjenica da su one vrhovi mnogo većeg podzemnog kamenog masiva, pa sam ideju odlučila graditi na tome, te na ljudskoj sklonosti antropomorfiziranja oblika u prirodi. Naime, stijene (kao i obrisi brda u daljini) često nadahnjuju prepoznavanje različitih lica i likova te razvijanje priča i legendi. Na taj način u pejzaže i prirodu učitavamo značenja koja nas na nove i dublje načine povezuju s njom. Rad prikazuje vrhove prstiju koji izviruju iz tla poput krške stijene, ruku koja se pomalja iz zemlje. To nedvojbeno djeluje uznemirujuće i pokreće niz pitanja, što mi se, s obzirom na aktualnu globalnu ekološku krizu i potrebu hitnog preispitivanja odnosa prema okolišu i prirodi, čini sasvim prikladnim.” – iz koncepta Marine Bauer.
 
S druge strane, Esterbauer je predan društvenim pitanjima i pitanjima o humanoj budućnosti društva. Između ostalog, kao umjetnik sudjeluje u projektima pomoći "Pro Mente Gornja Austrija", koji vodi kampanje za osobe s mentalnim teškoćama i druge osobe s invaliditetom, a aktivan je i u regionalnom projektu "Innd's Future". Pretežno se izražava u medijima kao što je gips, metal, te drvo i kamen kroz koje propitkuje moguće forme.
Fasciniran je istarskim kamenom te lokacijom Parka skulptura Dubrova za kojeg je predložio skulpturu sačinjenu od dva monolitna bloka većih dimenzija.

Park Skulptura Dubrova” sintetizira prirodu i likovno stvaralaštvo kao jedinstveno umjetničko djelo te slovi za jedan od najpoznatijih parkova skulptura na otvorenom na području Republike Hrvatske. Više na www.parkdubrova.eu.