Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen 5. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti

Nakon dvogodišnje odgode zbog pandemije i posljedica potresa, Institut za povijest umjetnosti u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori u studenome 2022. organizira 5. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti. Prijave izlaganja primaju se do 5. rujna 2022. (Produžen je rok za slanje prijava za sudjelovanje na 5. kongresu hrvatskih povjesničara umjetnosti do ponedjeljka 19. rujna 2022. Prijavitelji će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 3. listopada 2022.)
vrijeme: 10.11.2022. - 12.11.2022.
prijava: 19.9.2022
mjesto: Zagreb
url: https://ipu.hr/

Kao krovna znanstvena ustanova za povijesnoumjetnička istraživanja u Hrvatskoj, Institut je u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske pokrenuo ova središnja strukovna okupljanja. Prvi je kongres održan 2001., a uslijedila su još tri – 2006., 2010. i 2016. Dosadašnji su skupovi održani u Muzeju Mimara i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Ove će se godine kongres održati u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu od 10. do 12. studenoga.

Središnja će tema biti povezana s obnovama nakon potresa, ne samo recentnih – zagrebačkoga i petrinjskoga – nego i onih koji su kroz povijest mijenjali lica mnogih gradova i naselja. Osim toga, bit će dobrodošla pojedinačna izlaganja, panel-diskusije i paneli s izlaganjima te posteri (za studente i apsolvente diplomskih studija povijesti umjetnosti) s tematikom širokoga disciplinarnog spektra iz svih povijesnoumjetničkih razdoblja i svih područja umjetničkog stvaralaštva.
Planirana je objava radova s kongresa u recenziranom zborniku.

Službeni je jezik skupa hrvatski. 
Prijave se primaju do 5. rujna 2022., a prijavitelji će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 19. rujna 2022. Sudjelovanje se prijavljuje slanjem Prijavnog lista na adresu e-pošte 5.kongres@ipu.hr.

Organizacijski odbor 5. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti: Ana Ćurić, Institut za povijest umjetnosti; Ana Fistanić, Galerija Klovićevi dvori; dr. sc. Ana Plosnić Škarić, Institut za povijest umjetnosti; dr. sc. Petar Prelog, Institut za povijest umjetnosti; dr. sc. Sanja Sekelj, Institut za povijest umjetnosti.
 
Dodatne informacije→