Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen 3. Vector Hack – svjetski festival analogne vektorske grafike

Treće izdanje prvog svjetskog festivala analogne vektorske grafike – Vector Hack održat će se u Zagrebu (30/09-03/10, Pogon Jedinstvo) i Šibeniku (05-07/10, Kuća umjetnosti Arsen) s do sad najvećim brojem umjetnika, izvođača i predavača.
vrijeme: 30.09.2022. - 07.10.2022.
mjesto: Zagreb, Šibenik
url: https://vectorhackfestival.com/2022/
Analogna vektorska sinteza je umjetnička tehnika koja korijene vuče iz ranih eksperimenata prve polovice 20. stoljeća. Nastaje pomoću zvučnih frekvencije koje se koriste za iscrtavanje grafika na osciloskopima ili laserima, veza između slike i zvuka je neraskidiva i direktna – ono što se čuje se vidi i obrnuto.

Vector Hack 2022 okuplja tridesetak međunarodnih i domaćih umjetnika, programera i inženjera koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere koji će sudjelovati na glavnoj izložbi festivala, te na izvođačkom, filmskom i konferencijskom dijelu programa. 

Sudjeluju: Ralph Baecker / James Ball / Arto Chydenius / Charles Deluga / Nataša Devčić / Lenka Dolanova / Andrew Duff / Jerobeam Fenderson /  Dora Fodor / Darko Fritz / Hrafnhildur Gunnarsdóttir / Phillipp Haffner / Evan Henry / Derek Holzer /  Scott Kiernan / Chris King / Ivan Marušić Klif / Kevin Kripper / Jen Kutler / Louise Ledeen / James Lehman /  Eric Lennartson / Hansi Raber /  Hrvoje Radnić / Bernhard Rasinger / Joost Rekveld / Viebeke Soerensen / Eric Souther / Branimir Štivić / Mirjana Vodopija.

Izvođački dio programa predvode istaknuti i nagrađivani umjetnici poput Ralfa Baeckera koji će se zagrebačkoj publici predstaviti atmosferičnim performansom u kojem na inventivan način spaja umjetnost, znanost i tehnologiju, Joosta Rekvelda koji se nakon prvog festivalskog izdanja 2018. godine vraća pretpremijerno prikazati svoj dugometražni znanstvenofantastični eksperimentalni film #59 i održati predavanje te Jerobeama Fendersona i Hansi Rabera koji zajedno kreiraju dinamična audiovizualna djela s kojima često nastupaju na svjetskim festivalima elektronske glazbe i u klubovima. Živu domaću scenu koja se bavi eksperimentima u zvuku i slici predstavljat će umjetnice: Mirjana Vodopija, Dora Fodor, Branimir Štivić, Hrvoje Radnić, Ivan Marušić Klif i Nataša Devčić.

Filmski i konferencijski program tematski će pratiti izvedbeni, tako će se 1. listopada održati i hrvatska premijera dokumentarnog filma The Vasulka Effect redateljice Hrafnhildur Gunnarsdóttir o pionirima video umjetnosti Steini i Woodyju Vasulka koje još zovu i djedom i bakom YouTube generacije. Život i rad velikana video arta tematizirala je i Lenka Dolanová u svojoj najnovijoj knjizi A Dialogue with the Demons of the Tools: Steina and Woody Vašulka koju će osobno predstaviti na festivalu. 

Festival su pokrenuli nagrađivani multimedijalni umjetnici Ivan Marušić Klif iz Hrvatske i Derek Holzer iz Amerike.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.