Preskočite na glavni sadržaj

14. plesni festival 'Monoplay'

14. plesni festival 'Monoplay'
Od 23. do 27. kolovoza Zadar ponovno postaje središte suvremene plesne umjetnosti, dijaloga i kreativnog izraza. Jedinstven u Hrvatskoj festival plesnog sola, 'Monoplay', po četrnaesti put u Zadar dovodi virtuozne umjetnike iz područja suvremenog plesa te bogat, dinamičan i interaktivan popratni program.
vrijeme: 23.08.2022. - 27.08.2022.
mjesto: Zadar
url: https://monoplay.eu/

Glavni program

Festival započinje energično i to s pravom dalmatinskom „Beštijom“ zadarske umjetnice Josipe Štulić koja istražuje tko postajemo u svoja 4 zida kada nas drugi ne gledaju. Kako izražavamo svoju dualnu prirodu, „životinjske“ elemente, porive i je li beštija nužno loša saznat ćete već prvog dana festivala!
Priznati slovenski umjetnik Jurij Konjar, koji je svoje plesno obrazovanje stjecao u Londonu i Bruxellesu, kroz ekspresivnu plesnu izvedbu komunicira jednu od gorućih tema današnjice – naš (ne) održiv odnos prema prirodi. „B.O-Biodegradables“ postavlja jednostavno pitanje – jeste li za ili protiv prirode?
Treći dan festivala na pozornicu stupa impresivna Nataša Kustura koja kroz motiv preobrazbe preispituje vještine tijela te se razračunava s povijesnim i suvremenim značenjima upisanim u žensko tijelo. Zadranka je prošle godine oduševila publiku s kratkim plesnim solom „Melusine Machine“ koji je za ovogodišnje izdanje festivala razvila u cjelovečernju predstavu.
Petak, 26. kolovoza rezerviran je za slobodu kretanja i plesni dijalog s prošlosti. Iz Londona u Zadar stiže Stošija Zrinski s plesnim solom „Travelougue“ koji postavlja pitanje s kojim se svi u nekom trenutku susretnemo. Kako se osloboditi tereta prošlosti kako bismo gradili budućnost, kako se prilagoditi novome kada je staro neminovno još uvijek u nama?
Posljednji dan festivala obilježit će tri sola nagrađivane mađarske plesne kompanije Hodworks koja će sasvim sigurno promijeniti način na koji doživljavate kazalište. Autentični, provokativni, oni koji pomiču granice i mijenjaju perspektive i tijelo stavljaju u fokus – „SOLOS“ by Hodworks predstava je koju ne želite propustiti.
Propustiti ne želite ni interaktivni Monoplay Forum koji se odvija svake večeri festivala. Uzbudljive razgovore s umjetnicima vodi plesni znalac i sveučilišni profesor Mario Županović,  a pitanja umjetnicima možete postaviti i vi!
 
Popratni program
 

Posebnost popratnog programa ovogodišnjeg festivala svakako je MONOstage, Monoplay pozornica namijenjena vama- publici. U petak 26. kolovoza imate priliku izvesti, ispričati, pjevati, otplesati, odigrati svoju priču, životnu anegdotu, pokazati svoj talent. Nastupati nije lako stoga ćemo sve vas koji se popnete na MONOstage nagraditi poklon paketima prijatelja festivala, lokalnih poduzetničkih snaga, zadružne pivovare Brlog i OPG Matulića.
 
Na ovogodišnjem izdanju Monoplaya imat ćete priliku prisustvovati i performansu međunarodnog umjetnika Borisa Kadina, "Misao je skulptura“, premijerno izvedenog u Milanu. Tu su i plesne video projekcije, izložbe, prezentacija radionice Maše Kagao Knez s edukativnog STREAM programa.  
Konačno, kao i svake godine, zabavni dio festivala, druženje s umjetnicima i profesionalcima iz svijeta plesa neizostavan je dio. Monoplay tako otvara DJ Maja Milin, u srijedu ćete imati prilike čuti zvukove tradicijske glazbe posebnog zbora FIGE, dok će koncert Dunje Ercegović  ispratiti četrnaesto izdanje Monoplaya.
Dopustite si odmor u umjetnosti i uživajte u fenomenalnim plesnim izvedbama, prošećite Rivom, pozdravite sunce. Vidimo se u Zadru od 23. do 27. kolovoza na prostoru Kazališta lutaka Zadar u samom srcu Poluotoka na novom izdanju renomiranog plesnog Monoplay festivala u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla!

Točan raspored provjerite na https://monoplay.eu/.