Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen 11. Festival vizualne umjetnosti i filma 'Lovely Days'

Festival vizualne umjetnosti i filma Lovely Days održava se i ove godine u Bolu na Braču, jedanaesti put za redom, od 12. do 15. kolovoza, prema ideji umjetnice Renate Poljak, direktorice i osnivačice festivala. Festival se otvara 12. kolovoza predstavljanjem radova našeg međunarodno priznatog umjetnika Igora Grubića, u Galeriji Centra za kulturu Bol. 
vrijeme: 12.08.2022. - 15.08.2022.
mjesto: Bol, otok Brač
url: https://lovelydaysbol.com/2022/

Bit će prikazan poetsko-dokumentarni film Igora Grubića “Spomenik” te izložen rad “366 rituala oslobađanja”. Film “Spomenik” (2015., 50ˈ) čini niz devet meditativnih portreta masivnih betonskih spomenika podignutih za vrijeme Jugoslavije, a film preispituje svrhu spomenika u današnjici.
 
Druge večeri, 13. kolovoza, na prijedlog kuratorice Zorane Đaković, bit će prikazana tri filma beogradske umjetnice Katarine Zdjelar. Schoum  je video rad koji  dokumentira pokušaj dešifriranja stihova mega hita osamdesetih Shout britanskog benda Tears for Fears od strane onih koji ne znaju engleski jezik. Rad My Lifetime (Malaika) prikazuje nacionalni simfonijski orkestar Gane snimljen tokom 2011/2012. godine u Nacionalnom kazalištu u Akri. Rad AAA(Mein Hertz, snimljen u jednom kadru i prikazuje mladu ženu koja istovremeno izvodi četiri kompozicije. U njenom pjevanju tema je način savladavanja raskoraka između glazbe i o preciznosti – povijesnoj, stilskoj i lingvističkoj različitih kompozicija. Nakon filmova Katarine Zdjelar bit će prikazan i tv portret umjetnice Individualni kolektivizam koji je snimio Igor Grubić. Riječ je o formi TV portreta u kojima umjetnici na jednostavan način govore o svom radu; Igor Grubić je nastojao ukazati da je rad umjetnika itekako životan i blizak svakodnevnim problemima i temama s kojima se susreće i bavi svako od nas.

Splitska umjetnica Neli Ružić predstavit će se treće večeri festivala Lovely Days, 14. kolovoza, s dva filma. Bit će prikazan autoričin kratki eksperimentalni film “Nigdina“ (17’30’’) koji na poetičan način istražuje osobnu razinu iskustva odlaska /povratka i preslagivanja identiteta. Nadalje, prikazat će se i kratki eksperimentalni film „Do konca“ (14’35’’, uz prikazivanje vertikalne video instalacije „Ana). U svojim radovima autorica Neli Ružić bavi se uglavnom temama osobnog i kolektivnog sjećanja i zaborava u odnosu na tranzicijske identitete. Nakon prikazanih filmova na festivalu u Bolu, publika će moći sudjelovati u razgovoru koji će s umjetnicom Neli Ružić voditi Renata Poljak i Igor Grubić.
 
Posljednjeg dana festivala 15. kolovoza bit će prikazana tri rada autora različitih generacija – Želimira Žilnika, Olivera Resslera i grupe „Škart“, čiji radovi aktualiziraju pitanja odnosa društva prema različitim procesima trasformacije i tranzicije postsocijalističih država. Najveći dio ovih radova dio je Kolekcije „Oktobarski salon“, koja postoji od 2012. godine, a o kojoj brine Kulturni centar Beograda. I ovaj je program osmislila kuratorica Zorana Đaković. 
 
„Škart“ (rejects/ausschus/scarto) je grupa nastala 1990. godine u grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Pokušajima da kroz greške dođe do novih vrijednosti, kolektiv, uz brojne suradnike, koristi forme poezije, crteža, grafičkog dizajna, izdavaštva, performansa, alternativne edukacije i društvenog aktivizma.
 
Na kraju će biti prikazan rad Socialism Failed, Capitalism is Bankrupt, What Comes Next? Olivera Resslera (19'37'', 2010.), video u kojem se autor fokusira na političku i ekonomsku situaciju u Republici Armeniji, jednu od država nasljednica Sovjetskog Saveza. 
 
Festival vizualne umjetnosti i filma Lovely Days i ove godina održava se uz podršku Centra za kulturu Općine Bol i u sklopu kulturne manifestacije 33. Bolsko lito.

Svi programi počinju u 22 sata u prostorijama Galerije Centra za kulturu Bol i Teatrina Dva ferala, uz besplatan ulaz.

Dodatne informacije pročitajte na:
https://lovelydaysbol.com/