Preskočite na glavni sadržaj

Najava za novu sezonu u Gradskom kazalištu lutaka Split

U sezoni 2023. /2024. Gradsko kazalište lutaka Split izvest će pet premijernih, čak dvanaest repriznih naslova, a od ostalih manifestacija organizirat će i Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić', Pričaoničare, Lutke na Marjanu te reviju 'Ljetno kazalište za djecu'.
vrijeme: 14.09.2023. -
mjesto: Split
url: https://gkl-split.hr/

Sezona započinje u subotu, 16. rujna, u 11 sati, izvedbom predstave ''Magarac i čarobnjak'' u režiji Siniše Novkovića, a tijekom tog mjeseca nastavljamo s igranjem predstave ''Kaktus bajka'', u režiji Renate Carole Gatice. U rujnu na sceni GKL Split igra i predstava ''Alo, to sam ja'' redatelja Ivana Plazibata s kojom 04. listopada odlazimo na Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovec.
 
Interaktivna radionica, s elementima storytelling-a, pod nazivom ''Pričaoničari'' planirana je za studeni. Ova radionica pričanja priča bit će idealna za gostovanja u vrtićima, u kojima će naši veseli mađioničari u suradnji s djecom pričati priče prema izboru publike kako bi iz njih izvlačili bitne pouke. U prosincu GKL Split priprema premijeru blagdanske predstave ''Maca Papučarica'' Ele Peroci, u režiji Renate Carole Gatice koja je već ranije režirala niz naših, publici poznatih, uspješnica.
 
Nova godina donosi još četiri premijerna naslova od kojih je prvi već u siječnju 2024. godine u koprodukciji s Hrvatskim domom. Tu je ''Karneval životinja'', u režiji Siniše Novkovića. Ovaj interaktivni koncert za djecu i mlade uvest će nas u tajnu stvaranja i uprizorenja žive izvedbe koja će na sceni nastajati neposrednom igrom glazbenika, glumaca i lutaka, ne skrivajući pritom nijedan element kazališne čarolije. U veljači nas očekuje premijera predstave ''Pasje novelete'' Miljenka Smoje, a u režiji Gorana Golovka, koja će biti dio večernjeg programa za odraslu publiku. Kratke priče poznatog splitskog humorista o zgodama njegovog najboljeg kompanja Šarka, valja doći i poslušati! Ožujak će biti u znaku pjesama Zvonimira Baloga o svakom slovu zaigrane abecede kroz predstavu ''Male priče o velikim slovima'', u režiji Branimira Rakića, koja će uveseljavati djecu, kako u kazalištu tako i u prostorima izvan njega.
 
Od 9. do 12. travnja, lutkari će realizirati sedamnaesti Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, nakon čega nas u svibnju očekuje posljednja ovosezonska premijera predstave ''Dankovo srce'' Maksima Gorkog, u režiji Jure Radnića. Ovu priču o pojedincu koji ima viziju boljeg života i čiji život izgara u nastojanju da tu viziju prenese svojim bližnjima, u nadi da je zajednički ostvare, pokušat ćemo ispričati na malo drugačiji način služeći se osjetilnim komponentama kazališnih sredstava i čarolijom scenskog pokreta.
 
Do kraja sezone od ostalih programa i manifestacija očekuju nas još i Lutke na Marjanu. Taj program će se održati tijekom svibnja i lipnja u prekrasnom ambijentu Dječjeg grada na Marjanu gdje ćemo igrati neke od omiljenih naslova i uveseljavati djecu u kazalištu u prirodi. Ovu će sezonu Gradsko kazalište lutaka Split završiti, već tradicionalnom revijom Ljetno kazalište za djecu i to u srpnju 2023.
Osim na matičnoj pozornici u Splitu gdje će lutkari izvoditi premijerne i reprizne naslove, GKL Split će igrati i na gostovanjima i festivalima diljem Hrvatske.
 
Ove sezone ponovno uvodimo obiteljsku pretplatu (obuhvaća 7 naslova u produkciji GKL-a), a upis traje od 15. rujna do 15. listopada 2023.
 
Detaljan program te ostale informacije o predstavama, obiteljskoj pretplati i kazalištu dostupni su na www.gkl-split.hr.