Preskočite na glavni sadržaj

Najava tribine - Grad u Gradskoj: Plavi trg

Sljedeća tribina u sklopu ciklusa Grad u Gradskoj održat će se 7. prosinca u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici s početkom u 19 sati. O mogućnostima za Plavi trg govorit će arhitekti Igor Ekštajn (videovezom iz Bostona) i David Kabalin. Urednik i voditelj je Saša Šimpraga. 
vrijeme: 07.12.2023. -
mjesto: Zagreb

Potencijalno najreprezentativniji zagrebački trg, zamišljen kao spona između Donjeg grada i Trnja, produžetak Zelene potkove i ishodište središnje osi, budući je trg između Glavnog kolodvora i Ulice grada Vukovara koji, međutim, postoji više-manje samo na papiru. Iščekivani trg desetljećima hibernira, tek povremeno oživljavan u brojnim vizijama, planovima i sporadičnim ostvarenjima koja računaju s totalom trga, ali ga zapravo ne nude. Najavljena izgradnja nove Gradske knjižnice u Paromlinu otvara i pitanje toga trga na kojem će se Knjižnica nalaziti.


Najavni vizual dizajnirala je Petra Milički.
Fokus serije tribina Grad u Gradskoj su urbanističke, arhitektonske, krajobrazne, okolišne, kulturne i druge teme grada Zagreba, s posebnim naglaskom na budućnost pojedinih javnih prostora, urbanističkih cjelina i sklopova. Pritom, naglasak tribina se u prvom redu stavlja na javne zagrebačke prostore čija je transformacija nužna, poželjna ili planirana...