Preskočite na glavni sadržaj

Najava izložbe 'Zbirka Kurjak - Motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika'

Izložba „Zbirka Kurjak - Motiv žene u djelima hrvatskih umjetnika“ bit će predstavljena u galeriji Mona Lisa u Zagrebu od 20. travnja do 4. svibnja.
vrijeme: 20.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.galerijamonalisa.hr/

'S umjetničkom zbirkom dr. Asima Kurjaka, šira se javnost pobliže upoznala 2019. godine kada je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izloženo oko 150 umjetnina „Zbirke Kurjak“ u različitim tehnikama i formatima: od vrlo velikih u tehnici ulja do sitnih bilježaka, crteža, skica ili ilustracija mnogih uglednih umjetnika od početaka Moderne do danas. Predstavljanje privatnih kolekcija nije rijetkost, ipak, nije čest slučaj da vlasnik izdvoji iz svoje kolekcije i izloži jedan motivski tematiziran izbor slika i skulptura. Naime, puninu svoje zbirke, dr. Kurjak sada je odlučio segmentno prikazati prema dominantnom motivu žene, i dopuniti neizloženim slikama. Poznavajući životni poziv dr. Kurjaka ovakva selekcija ne čudi, a feminitetom tematizirana izložba grupirana je po parametrima likovne vizibilnosti. Galerija ženskih portreta svojevrsni je „rodno-konkretni“ uvod u temu izložbe, pri čemu je motiv žene prikazan u razdobljima od zrele dobi do mladenaštva te u stilskim grupama iz tri vremenska razdoblja: prije Prvog svjetskog rata, u međuraću, i u post-šezdesetima. Figura je logični nastavak teme portreta, baš kao što je akt, najstariji motiv likovne umjetnosti logičan slijed motiva ženske figure.
 
Između 55 djela koje će javnost imati priliku vidjeti na ovoj izložbi, koju prati još bogatiji katalog s izborom od 115 djela, svakako je vrijedno istaknuti: Portret djevojke u bijelom Bele Čikoš Sesije, Portret djevojke Josipa Račića, Majka s djetetom Marte Ehrlich Tompa, Majka i dijete Omera Mujadžića, Ujutro Roberta Auera, Doručak Miljenka Stančića, Mladost (Djevojka na livadi) Ivana Tišova, Sjedeći ženski akt Marijana Trepšea, Ležeći akt Vladimira Becića, Ljeto (Alegorija) Vlaha Bukovca, skulpturu Češljanje Frana Kršinića...' (...)

Izložba se može razgledati od 20.travnja do 4.svibnja, od ponedjeljka do petka, od 10 do 19 sati i subotom od 10 - 14 sati.
Dodatne informacije: https://www.galerijamonalisa.hr/ .
 
Katalog: Motiv žene - Zbirka Kurjak (.pdf, 6 MB)