Preskočite na glavni sadržaj

Najava 20. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2024.

Ovogodišnje jubilarno izdanje 20. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest - Kastav 2024. održat će se od 28. do 30. kolovoza ove godine i program je zatvaranja 33. Kastafskega kulturnega leta.
vrijeme: 28.08.2024. - 30.08.2024.
mjesto: Kastav
url: https://cansonfest.com/

Udruga Kanat - Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, već dvadesetu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone koji je usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će 20. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi koja je na rasporedu u petak, 30. kolovoza u živopisnom prostoru kastavske Crekvine (u slučaju lošeg vremena u Boćarskom domu Slavko Stanić u Kastvu), ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja: srijeda, 28. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje međunarodne likovne izložbe 100 koluri - boje i miomirisi mediterana galerije Brešan uz sudjelovanje dvadeset likovnih umjetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije te u četvrtak, 29. kolovoza u 21 sat na trgu Lokvina akustična glazbeno-poetska večer Na kastafskeh šternah koja će u povodu jubilarnog dvadesetog ČAnsonfesta biti posvećena njegovoj retrospektivi s nastupima brojnih renomiranih šansonijera i pjesnika nagrađivanih na dosadašnjim izdanjima Festivala. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

I ovogodišnje izdanje imat će produkcijsko-natjecateljsko obilježje, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 20. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu - ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora koje će od ove godine također biti novčano. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 19. ČAnsonfesta - Kastav 2023., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija - Radio Rijeke i Hrvatskog radija - Radio Pule.

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi.

Popis izvođača
 
Pretprodaja ulaznica