Preskočite na glavni sadržaj

Nagrađivani mladi umjetnici Luka Kušević i Gaia Radić izlažu svoje radove u Galeriji SC i Kiosku

U petak, 2. prosinca, u Studentskom centru u Zagrebu, s početkom u 19 sati otvaraju se dvije izložbe. 'Itinerarij' autora Luke Kuševića u Galeriji SC moći će se pogledati do 10. prosinca, a Babilonski viseći "vrtovi" umjetnice Gaie Radić u Kiosku do 22. prosinca. 
 
vrijeme: 02.12.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.sczg.unizg.hr/

--
…Kuševićevi radovi za sada su jedini slikarski radovi na kojima su primijenjeni postulati geopoetike, makar na ovim prostorima. Ne zaboravlja na povijesne uzore u likovnoj temi pejzaža, od Cézannea i Bonnarda pa sve do suvremenih autora kao što su Kirkeby ili Hodgkin, na čijim lekcijama iz percepcije krajolika, kao i onim slikarskim, u konačnici gradi svoj autentični izraz, unoseći u ovu temu suvremen, ali i tako osebujan pristup svijetu, svjestan transformativnog kapaciteta vlastita unutarnjeg svijeta i imaginacije. Njegov Itinerarij, slikarski ciklus od samo nekoliko imaginarnih pejzaža, zaista jest duhovni vodič kroz konstante transformacije u prirodi i demonstracija novog, nužnog pristupa Svijetu, napose usred krize gdje se naša kuća zbog otuđenosti i nerazumijevanja nezaustavljivo urušava. (iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić)
Više pročitajte OVDJE.

--
Drevni Babilon, grad ljudske oholosti i arogancije, razvrata, lažnih bogova i u konačnici božje silovite kazne, očarava nas svojom legendarnom ljepotom, bogatstvom i moći, ali i ambicijom. Djelo Gaie Radić Babilonski viseći "vrtovi" prožeto je Babilonskim motivima, u svim njegovim aspektima – ne samo očaravajućim visećim vrtovima već i njegovoj propasti pod božjom rukom. Narativ Babilonske ohole ambicije za dosezanjem božanskog pomoću dobro poznatog motiva u umjetnosti – Kule Babilonske, Gaia Radić koristi u službi metafore za današnje društvo koje uporno korača u virtualno u nastojanju prožimanja u svijet digitalnog gdje izmiču granice tjelesnosti i prostornosti. Autorica naglašava navedeno prožimanje digitalnog u stvarni prostor koristeći se kablovima postavljenima u obliku mreža circuit boarda, odnosno sklopovskih pločica, podsjećajući također na korijenje i lijane visećih vrtova Babilona...(iz predgovora, Anđela Tenšek)
Više pročitajte OVDJE.