Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 'Julija Benešića' Željki Lovrenčić i Anđeli Vidović

Najbolja knjiga književnih kritika u razdoblju od lanjskih do ovogodišnjih jubilarnih 25. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, čiji je dvodnevni program počeo 23. lipnja u Centru za kulturu, je knjiga književnih kritika 'Samo kritično, molim!' Željke Lovrenčić.
vrijeme: 23.06.2022. -
mjesto: Đakovo
url: http://dhk.hr/ogranci-dhk/detaljnije/dvadeset-i-peti-dakovacki-susreti-hrvatskih-knjizevnih-kriticara
Njoj je pripala Nagrada 'Julija Benešića' za 2022. godinu, dok se Povelja uspješnosti 'Julija Benešića' za ovu godinu dodjeljuje Anđeli Vidović, kazališnoj kritičarki za niz kritika objavljenih u elektronskim i tiskanim medijima.
Ta odluka Povjerenstva za dodjelu Nagrade i Povelje uspješnosti, kojeg čine Goran Rem, Vlasta Markasović i Franjo Džakula, objavljena je na kraju prvoga dana Susreta čiji su organizatori Ogranak Matice Hrvatske u Đakovu, te Društvo hrvatskih književnika - Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek, a uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Đakova i Fonda za kulturu DHK.

U uvodu programa predstavnici organizatora i pokrovitelja Susreta čestitali su toj manifestaciji na njezinom jubileju i 25 godina trajanja.
"Ovom manifestacijom Đakovo već 25 godina stoji na karti književnosti Hrvatske i njezine književne kritike", rekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Robert Francem.
"Okupili smo se da slavimo jednu vrlo rijetku disciplinu jer su književna kritika i književni kritičari rijetke ptice. Književna kritika jedna od najzahtjevnijih i najnezahvalnijih kategorija", rekao je predsjednik DHK Zlatko Krilić, zahvalivši Susretima što četvrt stoljeća stimuliraju pisanje i objavljivanje književne kritike.
Krilić je dodao kako i ova đakovačka manifestacija potvrđuje kapilarnost DHK – kako je sve više manifestacija izvan njegovog centra.
Uime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Susretima je na obljetnici čestitala Katarina Čeliković, rekavši kako Susreti njeguju riječ o riječima, a okupljene književne kritičare pozdravio je i predsjednik DHK Herceg-Bosne Ivan Baković. Uime pokrovitelja, Ministarstva kulture i medija, sudionike Susreta pozdravio je izaslanik ministrice Nine Obuljen Koržinek, Dražen Kušen.
"Susreti svjedoče o ustrajnom djelovanju književne kritike kao posebnog izričaja u književnosti", rekao je Kušen.

Predstavljen je kratki film o počecima Susreta, 1997. godine, autora Zlatka Mesića, a nakon čega je predstavljena knjiga Josipa Cvenića „Gradonačelnik u secesiji“. Predstavili su je, kao i Cvenićev cjelokupan književni rad, Vlasta Markasović i Stjepan Tomaš. Održan je i okrugli stol na temu Hrvatska književna kritika u proteklih 25 godina.

Program prvoga dana 25. Susreta završio je dodjelom nagrada Julija Benešića laureatima.

Jubilarni, 25. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara program nastavljaju u petak, 24. lipnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, gdje će biti predstavljen Zbornik Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara XXII (Hrvatska književna kritika u Vojvodini), Zbornik Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara XXIII (Hrvatska književna kritika u Bosni i Hercegovini), te Zbornik Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara XXIV (Dvadeset i pet godina Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara). Bit će predstavljena i knjiga Katarine Čeliković: Književnost u zrcalima - ogledi književnosti Hrvata u Vojvodini, te pjesnička zbirka Helene Mamich „Stara duša u ruhu avangarde“.

Izvor: Hina