Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 61. Goranova proljeća Miroslavu Kirinu i Silbi Ljutak

Nagrada Goranov vijenac 61. Goranova proljeća za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu uručena je u četvrtak, 21. ožujka, u Lukovdolu pjesniku Miroslavu Kirinu, a Goran za mlade pjesnike Silbi Ljutak za rukopis 'Kuća na otoku'.
vrijeme: 21.03.2024. -
mjesto: Lukovdol
url: https://www.facebook.com/goranovo/

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako je poetski opus Miroslava Kirina jedan od najkompaktnijih i najpromišljenijih u hrvatskoj poeziji zadnjih desetljeća.
 
Takva konstatacija postala je očigledna tek u zadnjih petnaestak godina kad se posve ustalio njegov poetički profil, naglasilo je povjerenstvo i dodalo kako je u njegovu pjesništvu iznimno visoka razina refleksivnosti i poetske analitičnosti. Vrlo je gibljivo i dosjetljivo baratanje jezikom, odnosno raznovrsnim stilskim sredstvima, smatra povjerenstvo.
 
Začudni su u njemu predmetno-tematski obrati, napominju i dodaju kako se konceptualizacija, intonacija i funkcije tih obilježja s vremenom ipak mijenjale, dostižući veću sigurnost i spisateljsko majstorstvo.
 
Miroslav Kirin rođen je 1965. u Sisku. Objavio je desetak pjesničkih knjiga, između ostalih i fotoesejističku knjigu Iskopano, slikovnicu Zimska potraga u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman Album.
 
"Kuća na otoku" Silbe Ljutak iznimno je zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom, smatra prosudbeno povjerenstvo.
 
Dodaje kako je to i pjesničko svjedočanstvo ženske emancipatorske snage koja se kreće u dvije linije: emancipacija majke od uskogrudne i okrutne male sredine i emancipacija kćeri od majke kako bi kreirala vlastiti svijet.
 
Silba Ljutak rođena je u Zagrebu 1999. Studentica je diplomskog studija psihologije i freelance prevoditeljica za engleski jezik.
 
Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 47 rukopisa.
 
Izvor: Hina

Više: LAUREATI 61. GORANOVA PROLJEĆA < SKUD "Ivan Goran Kovačić" (igk.hr)