Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada “Viktor Kovačić” za životno djelo – Đuro Mirković

Nagrada “Viktor Kovačić” za životno djelo u 2023. godini dodjeljuje se Đuri Mirkoviću, objavilo je Udruženje hrvatskih arhitekata.
vrijeme: 12.03.2024. -
url: https://uha.hr/
'Egzistencijalni aspekti stambenog deficita uslijed civilizacijske demografske eksplozije dugoročno su odredili područje bavljenja hrvatskih arhitekata - kako pojedinaca tako i kolektiva okupljenih unutar produktivnih projektnih biroa. Definiranje pojma priuštivog stana ne tek produkcijom „stambenih kvadrata“, nego sveobuhvatnom percepcijom životnih relacija kvalitativno je disponiralo golemi udio stambenog fonda kojeg smo danas baštinici i na kojemu kao struka još uvijek zasnivamo vlastite vrijednosne kriterije. Industrijsko društvo na svojem je vrhuncu, možda paradoksalno, uspjelo ostvariti prostore stanovanja po mnogočemu suptilnijeg odnosa spram čovjeka i okoliša od onoga što podastire današnje vrijeme.
Sinergija arhitekture i tehnologije gradnje jedan je od preduvjeta takvom ishodu, a doprinos arhitekta Đure Mirkovića u samom je središtu takve paradigme. Projektant i voditelj projektnog biroa Jugomont (1959. - 1969.) i projektnog biroa Industrogradnja (1969. - 1982.), nastavnik zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta isprva honorarno (od 1966.), a potom u formi stalnog zaposlenja (od 1982.), svestranim je bavljenjem u domeni profesije afirmirao konzistentan sustav znanja, kao i modalitete njegove primjene i prijenosa.' (...) opširnije>>>
(izdvojeno iz teksta Mojce Smode Cvitanović)