Preskočite na glavni sadržaj

Na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu otvorena izložba "Upoznajmo Frankopane"

U Starom gradu Dubovcu u Karlovcu u petak 27. listopada je otvorena izložba "Upoznajmo Frankopane", nastala temeljem projekta obnove i prezentacije frankopanske baštine u Primorsko-goranskoj županiji. Izložba se može razgledati do 2. ožujka sljedeće godine.
vrijeme: 27.10.2023. - 02.03.2024.
mjesto: Karlovac

Izložba je otvorena na 382. obljetnicu vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog u Karlovcu.
Organizatori izložbe su Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja iz Rijeke, a predstavlja graditeljsku, kulturnu i gastronomsku frankopansku baštinu s područja Primorsko-goranske županije.  U Karlovcu je izložba ugošćena u suradnji s Muzejima grada Karlovca i Karlovačkom županijom. 
Otvorili su je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin i primorsko-goranski župan  Zlatko Komadina.
Kako je rečeno, od 2005. godine se obnavljaju kašteli, dvorci i stari gradovi povezani s Frankopanima u Primorsko-goranskoj županiji. Od 2018. do 2021. na tu temu provodio se i projekt vrijedan 64 milijuna kuna, sufinanciran s 43,7 milijuna HRK iz fondova Europske unije.
Do sada se revitaliziralo 17 dvoraca, kaštela i starih gradova te tri sakralna objekta i objedinjeni su u kulturno-turističku rutu "Putovima Frankopana" s osam interpretacijskih centara. Uključena su i lokalna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva te umjetnici koji su izrađivali nove turističke i kulturne proizvode na tu temu.
Govoreći o Frankopanima na području Karlovačke županije, vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Karlovca Igor Čulig istaknuo je kako  "s Frankopanima prepoznajemo da renesansa u Pokuplju ima borbeno i tvrdo lice".
Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Županije primorsko-goranske Sonja Šišić rekla je da su kašteli u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i da bi vlasnike trebalo objediniti u jedan projekt, a ta zdanja u jedan koncept.
"Kaštelima smo, dakle, htjeli udahnuti život. I nakon završetka projekta smo ostali na frankopanskom putu", rekla je Šišić.
Župan Komadina je napomenuo da se nastojalo "na lijep način predstaviti prošlost i način kako se tada živjelo".
Županica Furdek-Hajdin je izvijestila da je Karlovačka županije 2017. započela sličan projekt "Dodir civilizacija" i nada se novim izvorima financiranja. "Sve te uspavane ljepotice treba probuditi i udahnuti im život, a struka zna kako", poručila je županica.

Izložba "Upoznajmo Frankopane" može  se razgledati do 2. ožujka sljedeće godine.

Frankopani - knezovi Krčki

Frankapani ili Frankopani, u stranim izvorima Frangipani, stara su hrvatska velikaška obitelj, izvorno poznata pod nazivom knezovi Krčki.
Frankopani, uz Zrinske, spadaju među najznačajnije i najpoznatije hrvatske velikaške rodove koji su od 11. do 17. stoljeća, vrlo usko bili povezani s poviješću, prošlošću i sudbinom hrvatskoga naroda i Hrvatske. Stoljećima su članovi tih velikaških rodova bili nositelji i branitelji Hrvatske od nadmoćnijega osmanlijskoga osvajača, ali i odlučni protivnici sve opasnijega  habsburškoga carskog apsolutizma i njemačkoga hegemonizma.

Izvor: Hina