Preskočite na glavni sadržaj

Na pozornicu splitskog HNK-a vraća se 'Traviata'

​Na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom u utorak 21. ožujka vraća se La traviata, belkantističko remek-djelo Giuseppea Verdija, najpopularniji i najizvođeniji operni naslov. U predstavi koja je, u režiji Roberta Boškovića, premijerno izvedena u studenom prošle godine kao dirigent debitira maestro Veton Marevci te sopranistica Nela Šarić u naslovnoj ulozi pariške kurtizane Violette Valery.
vrijeme: 21.03.2023. -
mjesto: Split
url: https://www.hnk-split.hr/
Ostali protagonisti su tenor Max Jota u ulozi Alfreda, Marko Lasić kao Giorgio Germont, te Dora Jana Klarić (također debitantica), Vlatko Belas, Felipe Čudina, Lovre Gujinović, Matija Škiljo, kao i još jedna debitantica Rahela Ujević, ostali solisti te Orkestar, Zbor i Balet HNK Split.

Na osnovu drame Dama s kamelijama Alexandre-a Dumasa sina, Verdi i njegov libretist Francesco Maria Piave napravili su svevremensku, dirljivu glazbeno-scensku priču o žrtvi i iskupljenju, hipokriziji konvencionalnog buržoaskog morala, no prije svega o ljubavi. Nakon neuspjeha praizvedbe 1854. La traviata je sljedećim produkcijama osvojila srca ljubitelja operne umjetnosti da bi postala najomiljeniji operni naslov što je ostala do današnjih dana. U središtu radnje je pariška kurtizana Violetta Valéry i njena ljubav s Alfredom Germontom koje se ona, na molbu njegova oca, odriče kako bi sačuvala obiteljski ugled Germontovih. Traviata je, uz Rigoletta i Trubadura, općenito smatrana „najzrelijom žetvom talijanske romantične melodrame“ s tim da je ova opera najelegantnija i najprofinjenija među spomenute tri.

https://www.hnk-split.hr/