Preskočite na glavni sadržaj

Na portalu eKultura objavljena i Zbirka fotografija Karlovačke županije

Na portalu eKultura objavljena i Zbirka fotografija Karlovačke županije
U okviru projekta e-Kultura - „Digitalizacija kulturne baštine“ Ministarstvo kulture i medija kontinuirano objavljuje svoju vrijednu digitaliziranu građu Zbirke fotografske dokumentacije...

Na portalu eKultura objavljena je jedanaesta po redu zbirka fotografija Karlovačke županije - dio bogatog fototečnog fonda o kojem skrbi Odjel za dokumentaciju kulturne baštine. Digitaliziranim fotografijama pridružene su predmetne odrednice te su povezane s odgovarajućim upisima u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Uvid u bogatstvo kulturne baštine Karlovačke županije daje korisnicima više od 2800, uglavnom crno-bijelih fotografija iz Fototeke Ministarstva kulture i medija. Omiljeni motivi fotografije konzervatora na ovom području su stari plemićki gradovi, sakralna i tradicijska baština.

Danas te fotografije, među ostalim starih gradova i utvrda Ozlja, Ribnika, Brloga, Tounja, Cetina, Ogulina, Barilovića, Modruša i drugih pružaju ne samo detaljan izgled pojedinog kulturnog dobra, nego i dokumentirano stanje u prošlosti, oštećenja nastala protokom vremena te uslijed ratnih razaranja. Na pojedinim fotografijama može se pratiti i konzervatorska obnova, vrlo opsežno fotografski dokumentiranu.
 
U Zbirci je uz stare gradove zastupljena i tradicijska baština Karlovačke županije. Fotografije tradicijskih građevina, inventara, nošnji i umijeća  vrijedne etnološke baštine, dokumenti su nestalog vremena i društva zbog čega imaju dragocjenu dokumentarističku vrijednost. Manji dio fotografija odnosi se na razdoblje do i neposredno nakon Drugog svjetskog rata, među kojima možemo izdvojiti fotografije drvenih kapela u Mrežnici, Modrušu, Banskom Kovačevcu i Goljaku Draganićkom, od kojih je samo zadnja, posvećena sv. Trojstvu, i danas očuvana.  Najveći dio fotografija tradicijske baštine snimljen je prilikom provođenja etnoloških konzervatorskih evidencija područja, učestalih od šezdesetih godina 20. stoljeća, među kojima se posebice ističe akcija iz 1983. godine kada je obrađeno i fotografski dokumentirano šire ozaljsko područje.
Brojne su fotografije tradicijskih i gospodarskih građevina u Rastokama, a također se izdvajaju fotografije iz Trga kod Ozlja na kojima najpoznatija trška pletilja Regina Paljunac prikazuje tradicijsko umijeće pletenja jalbe, umijeće koje je 2009. godine proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.
Među fotografijama sakralnih građevina i inventara brojnošću se ističu fotografije samostana i crkve Blažene Djevice Marije i crkvenog inventara u Sveticama te fotografije inventara i župne crkve sv. Petra u Svetom Petru Mrežničkom. 

Među fotografima, posebno treba spomenuti Ninu Vranića, dugogodišnjeg fotografa Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, najzastupljenijeg autora u Zbirci. Njegove 1492 baštinske fotografije s područja Karlovačke županije čine više od polovice ukupnog fotografskog fonda ove Zbirke.
Najstarije fotografije u Zbirci dvije su fotografije Josefa Löwya nastale 1872. godine: panoramski prikaz Ogulina i klanac rijeke Tounjčice, koje su nastale neposredno prije trasiranja željezničke pruge tim područjem u sklopu izgradnje željezničke pruge između Karlovca i Rijeke.
Nešto su kasnijeg nastanka tri fotografije Hinka Krapeka iz 1888. godine, dok najnovije fotografije u Zbirci dokumentiraju ratna razaranja baštine u Domovinskom ratu početkom 90-ih godina 20. stoljeća.
eKultura - Zbirka Fototeke kulturne baštine Ministarstva kulture i medija - Karlovačka županija>>>