Preskočite na glavni sadržaj

Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga

​Tijekom arheoloških istraživanja na položaju “Gomile” u Zakotorcu na Pelješcu, pronađena je još jedna grčko - ilirska kaciga u jednom od suhozidnih dodataka uz grobove, očigledno votivnog karaktera. 
vrijeme: 10.04.2024. -

Već na samom početku istraživanja, uz brojne druge nalaze nakita, nošnje i grobnih priloga, ovaj nalaz kacige u mnogočemu doprinosi poznavanju pogrebnih rituala ilirskih zajednica u drugoj polovici zadnjeg tisućljeća prije Krista, a područje Pelješca svrstava u najznačajnije arheološke zone istočno-jadranske obale.

Na istraživanjima u Zakotorcu na Pelješcu sudjeluju arheolozi iz Dubrovačkih muzeja - voditelj Arheološkog muzeja dr.sc. Domagoj Perkić i kustosi pripravnici Paula Knego i Vicenco Pijerov te kolege iz drugih institucija - Hrvoje Potrebica, Marko Dizdar, Borut Križ, Marta Kalebota, Miona Miliša, Miroslav Vuković i Mirna Šandrić, uz pomoć Ivana Pamića.

Istraživanjima koordinira Centar za prapovijesna istraživanja s arheolozima Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za arheologiju te Dubrovačkih muzeja, uz suradnju kolega iz Gradskog muzeja u Korčuli, Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta u Sloveniji i Umjetničke akademije u Splitu.

izvor/foto: Dubrovački muzeji

videoprilog na hrt.hr