Preskočite na glavni sadržaj

Na 29. Danima hrvatskog pučkog teatra pet amaterskih predstava

Na 29. Danima hrvatskog pučkog teatra koji će se ovog vikenda održati u Hercegovcu pokraj Bjelovara odigrat će se pet predstava kazališnih skupina iz Hrvatske i inozemstva.
vrijeme: 23.02.2024. - 24.02.2024.
mjesto: Hercegovac
url: https://www.facebook.com/p/Hrvatska-%C4%8Ditaonica-Hercegovac-100083282651580/

Jedinstvena dvodnevna manifestacija kazališnog amaterizma počinje u petak, 23. veljače, u organizaciji Hrvatske čitaonice Hercegovac i Hrvatske matice iseljenika, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorske županije te Općine Hercegovac. Cilj manifestacije je očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine te jačanje osjećaja pripadnosti domovini.
 
Festival će otvoriti domaćini, Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom "Boeing Boeing", a nastupit će i glumci amateri iz HAK-a Travnik, Kulturno-sportski centar Prozor - Rama, HKUD Vladimir Nazor iz Sombora i Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeće iz Crne Gore.
 
Dane hrvatskog pučkog teatra na konferenciji za novinare najavili su u srijedu župan Marko Marušić, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan i voditeljica Pučke scene u Hercegovcu Natalija Lacina.
 
"Dani pučkog teatra u Hercegovcu od posebnog su značaja za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i čestitam organizatorima na ovoj hvale vrijednoj manifestaciji koja je prepoznatljiva ne samo u našoj županiji nego i diljem Hrvatske pa i izvan granica Hrvatske jer okuplja amaterske kazališne skupine iz susjednih zemalja i naše domovine. Posebno me veseli predanost tih ljudi u očuvanju tradicije i kulturne baštine te svakako i pisane i izgovorene riječi", istaknuo je župan Marušić.
 
Poziv ljubiteljima kazališta u ime organizatora Hrvatske čitaonice Hercegovac uputila je i voditeljica Pučke scene Natalija Lacina.
 
"Dani hrvatskog pučkog teatra su svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj ove manifestacije je očuvanje zajedničke nam kazališne riječi i kazališne baštine te jačanje osjećaja pripadnosti domovini Hrvatskoj”, naglasila je Lacina te podsjetila da je festival pokrenut davne 1995. godine na inicijativu Stjepana Banasa koji je povezao hrvatsko iseljeništvo s domovinskom Hrvatskom.
 
Izvor: Hina