Preskočite na glavni sadržaj

Na 28. Danima hrvatskog pučkog teatra pet amaterskih predstava

Na 28. Danima hrvatskog pučkog teatra, koji će se 24. i 25. veljače održati u Hercegovcu pored Bjelovara, bit će izvedeno pet predstava kazališnih skupina iz Hrvatske i inozemstva, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.
vrijeme: 24.02.2023. - 25.02.2023.
mjesto: Hercegovac

Dvodnevnu manifestaciju kazališnog amaterizma kojoj je cilj očuvanje hrvatske riječi i kulturne baštine te jačanje osjećaja pripadnosti domovini, najavili su župan Marko Marušić, načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević, suradnica iz Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika Nives Antoljak i redateljica Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac Natalija Lacina.
 
Županu Marušiću drago je što se manifestacija vraća u stari termin, nakon što je prošle godine zbog pandemije covida 19 održano u lipnju. "Dani pučkog teatra manifestacija su od posebne važnosti za Bjelovarsko-bilogorsku županiju", rekao je Marušić istaknuvši da je jezik najsnažnije obilježje identiteta, i osobe i naroda.
 
"Zato mi je posebno drago da je čitaonica u Hercegovcu uspjela sve ove godine zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika uz potporu lokalne zajednice održati manifestaciju koja je jedinstvena i prepoznatljiva. To puno govori o predanosti tih ljudi u očuvanju hrvatske tradicije, baštine te pisane i izgovorene hrvatske riječi", rekao je župan.
 
Program dvodnevne manifestacije u petak otvara predstava domaćina "Krađa, svađa i tako dalje" Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac, a nakon toga predstavit će se gosti iz Hrvatskog kulturnog centra Subotica predstavom "Tamburaški oproštaj".
 
U subotu su na programu predstava "Pasija Jude Iškariotskog" Hrvatskog teatra Maska iz Münchena, "Taximetar" predstava nastala u koprodukciji GKM Vitez i HAK Travnik te "Neko mi je ma'ko sako" Piccolo teatra iz Starog Grada na Hvaru.
 
Predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević najavila je program i zahvalila pokroviteljima. "Zajedno smo skoro tri desetljeća i uspjeli smo očuvati tradiciju održavanja ovog vrlo važnog festivala kazališnog amaterizma",  istaknula je Cjetojević.
 
Nives Antoljak iz Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika prisjetila se početaka festivala te istaknula da je on u ovih 28 godina apsolutno ispunio svoj cilj. "Neki projekti s godinama izgube svoj značaj, ali ovaj projekt je opstao i širi se, produbljuje i napreduje. Ima veliki značaj za kazališni amaterizam u Europi", rekla je Nives Antoljak dodavši da organizatori nastoje svake godine dovesti nekog novog.
 
"Ovaj festival apsolutno je opravdao svoju ulogu. Pokazatelj tomu je da su se sudionici festivala sprijateljili, a upravo to je bio cilj - širiti hrvatsku riječ, zajedništvo i prijateljstvo", zaključila je Antoljak.
 
Festival organiziraju Hrvatska čitaonica Hercegovac i Hrvatska matica iseljenika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorske županije te Općine Hercegovac.
 
Izvor: Hina