Preskočite na glavni sadržaj

Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju 140. obljetnicu rođenja I. Meštrovića

Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju 140. obljetnicu rođenja I. Meštrovića
Galerija Meštrović od 30. ožujka do 28. svibnja predstavlja izložbu 'Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića' povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. 
vrijeme: 30.03.2023. - 28.05.2023.
mjesto: Split
url: https://mestrovic.hr/

Crtež kao likovni medij nosi određenu auru neposrednosti, gotovo fizičkog kontakta s rukom, gestom i trenutnim osjećajem umjetnika u onom presudnom trenutku kada umjetnička vizija zadobiva svoj prvi, vidljivi oblik. U slučaju Ivana Meštrovića, umjetnika bezgranične kreativnosti i autora koji se iskazao na mnogim poljima umjetničkog djelovanja, pregledom njegove crtačke djelatnosti možemo zaviriti u same začetke njegova kreativnog genija, bez obzira na konačan medij u kojem će se ta vizija ostvariti. I premda je Meštrović s nehinjenom skromnošću znao istaknuti kako crtanje nije njegov posao, golem opus od tisuću i pol dosad popisanih crteža, od čega se u Galeriji Meštrović čuva gotovo 600 crtačkih djela, daje potpuno drukčiji dojam. Bilo da se radi o žustrim skicama, spretnim krokijima, brojnim studijama ili elaboriranim crtačkim ostvarenjima koja postaju autonomna umjetnička djela za sebe, Meštrović je i u ovom mediju pokazao sigurnost ruke, osjećaj za prostor, afinitet prema naraciji, kao i njemu svojstvenu sklonost ka monumentalnom.

Meštrovićev crtački opus posljednji je put bio predstavljen u većem obimu pred dva desetljeća, dok su pojedini crteži prikazivani periodično kroz zasebne studijske izložbe. Ovoga puta, izložbom Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića predstavljamo veliki broj crteža, njih 82 u izložbenom postavu Galerije Meštrović, a sveukupno 140 crteža u online izdanju. 

Izložba je priređena povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, koju će Muzeji Ivana Meštrovića obilježiti tijekom 2023. godine s nekoliko projekata i izložbi u Splitu, Zagrebu i Otavicama, a taj niz simbolično započinjemo – sa 140 crteža.

Autorica izložbe: Zorana Jurić Šabić.

Virtualna izložba
 



https://youtu.be/zuMeP0qtPaE