Preskočite na glavni sadržaj

​Muzeji grada Karlovca otkrili vrijedno arheološko nalazište

Muzeji grada Karlovca su dana 23. veljače održali konferenciju za medije povodom najnovijih arheoloških nalaza kustosica Muzeja Matee Galetić i Ive Alibašić u Samostanskoj ulici smještenoj unutar šestokrakog renesansnog fortifikacijskog sustava – karlovačke Zvijezde.
vrijeme: 23.02.2023. -
mjesto: Karlovac
url: https://mgk.hr/

Tijekom arheološkog nadzora u sklopu Aglomeracije u Zvijezdi arheologinje Muzeja grada Karlovca Matea Galetić i Iva Alibašić pronašle su paljene drvene grede za koje se u ovoj fazi istraživanja smatra da su bile dio stare ceste. Grede su, koliko je trenutačno vidljivo paljene i poslagane horizontalno od križanja Haulikove i Samostanske ulice u smjeru Mažuranićeve ulice u Karlovcu. Zasada su utvrđene na otprilike 1/3 Samostanske ulice, a nastavak istraživanja će utvrditi jesu li sačuvane u čitavoj dužini ulice.
Slična situacija je nešto ranije uočena u Haulikovoj ulici gdje su grede primijećene samo na rubnom dijelu ulice. Uzorci drva bit će poslani na 14C analizu koja će dati preciznije datume. 
Današnja Haulikova i Samostanska ulica uokviruju karlovačku Veliku vojarnu pa su ostatci ceste logičan nalaz. S punim pravom može se reći da se radi o jednom od najvažnijih nalaza za karlovačku arheologiju i važan podatak za poznavanje povijesnih slojeva Zvijezde, stoji u priopćenju GMK-a.
Od ostalih arheoloških struktura u sklopu Aglomeracije valja spomenuti i ostatke stare gradske kanalizacije u Šenoinoj i Mažuranićevoj ulici.