Preskočite na glavni sadržaj

Muzej za umjetnost i obrt partner u novom EU projektu – CultHeRit

Muzej za umjetnost i obrt od siječnja sudjeluje u europskom projektu CultHeRit - Pronalaženje rješenja neuravnoteženosti tržišta rada u sektoru kulturne baštine dunavske regije poboljšanjem njegove dostupnosti mladim stručnjacima (CultHeRit - Identifying solutions for labor market imbalances in the cultural heritage sector in the Danube region by improving its accessibility to young professionals) kao jedan od vodećih partnera.
vrijeme: 08.02.2024. -
url: https://www.muo.hr/cultherit/

Partnerstvo predvođeno Muzejom primijenjene umjetnosti iz Budimpešte 1. siječnja 2024. započelo je s provedbom projekta CultHeRit koji će sljedeće dvije i pol godine spajati znanja, stručnost i resurse svih partnera u pokušaju poboljšanja statusa ljudi koji rade u kulturnom i muzejskom sektoru.

Projekt se provodi u okviru Programa Dunavske regije, a predviđeno trajanje je 30 mjeseci. Partnerski konzorcij čini 13 institucija i organizacija iz osam zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Slovenije.
 
Glavni cilj projekta je optimizacija sektorskog tržišta rada poticanjem pozitivnih promjena u praksama zapošljavanja koje se trenutno primjenjuju u sektoru kulturne baštine u dunavskoj regiji, definiranje i testiranje željenog modela zapošljavanja za institucije kulturne baštine te doprinos boljem razumijevanju poteškoćama pristupačnosti poslova, kao i poboljšanje rezultata zapošljavanja u kulturnim ustanovama u području dunavske regije.

MUO će imati jednu od vodećih uloga u projektu kao koordinator aktivnosti 3.3. koja se odnosi na kampanju zagovaranja i promociju projekta. Uz aktivno sudjelovanje na sastancima partnera, MUO će dati i doprinos transnacionalnoj analizi prakse zapošljavanja davanjem smjernica i prikupljanjem podataka u skladu s transnacionalnom metodologijom razvijenom u okviru projekta. Kako bi to postigao, MUO će distribuirati i prikupljati odgovore na ankete, izvršiti analizu lokalnih praksi zapošljavanja te istražiti očekivanja studenata kada je riječ o zapošljavanju u sektoru kulturne baštine. Također, sudjelovat će u osmišljavanju i provedbi pilot akcije, zapošljavanjem mladog stručnjaka i njegovim uključivanjem u profesionalno okruženje te dati doprinos definiranju strategije za poboljšanje uvjeta rada u sektoru kulturne baštine. Kruna projekta bit će priprema i provedba kampanje zagovaranja za poboljšanje uvjeta rada u sektoru kulturne baštine.
 
Predviđeno trajanje projekta: siječanj 2024. - lipanj 2026.

Opširnije