Preskočite na glavni sadržaj

Muzej grada Koprivnice najavljuje izložbu Nenada Marinca

Izložba Nenada Marinca 'Srastanje' otvara se u petak 12. srpnja u 19 sati u Galeriji Koprivnica.
vrijeme: 12.07.2024. - 15.09.2024.
mjesto: Koprivnica
Koprivnički umjetnik, pjesnik i slikar Nenad Marinac izlaže izbor slika iz serije radova koji su nastali između 2020. i 2024. godine.
Radi se o uljima na platnu iz serije Srastanje koju čini pedesetak odabranih slika. Iako je u početku povod izložbe u Galeriji Koprivnica bilo obilježavanje zaokruženih životnih i radnih ciklusa 60/40, odabrani izloženi radovi nametnuli su se fizičkim uživljavanjem autora u način slikanja u kojem su gesta i fizički čin važan aspekt slikarskog procesa.
Autorica i kustosica izložbe Draženke Jalšić Ernečić naglasak je stavila na akcijsko slikanje i uživljavanje u sliku kao arenu u kojoj se umjetnik miri (i bori) s činom stvaranja.
 
Nenad Marinac vidljive utjecaje apstraktnog ekspresionizma i poetske apstrakcije svodi na kreativnu borbu, oslobađanje energije i otpuštanje različitog spektra emocija kojima je površina platna fizički svjedok. Marinac u srastanju emotivnih stanja pronalazi novi pristup ne-predmetnoj slici. Srastanje sa slikarskim medijem doživljava kao svojevrsne ritualne radnje, automatsko pisanje i oslobađanje energije. Boja kao emocija i slikarska gesta kao unutarnja borba oblik su preispitivanja ideja održavanja mentalne higijene i osobnog unutarnjeg mira. U svojoj terapijskoj borbi sa samim sobom priziva (umjetničke) vizije i slojevite memorije prošlosti, što čin slikanja poistovjećuje sa šamanskim ritualima samoiscjeljenja.

Opširnije
 
Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2024.


(c) Nenad Marinac