Preskočite na glavni sadržaj

MSU - Kino na rubu: Blok#2 'Autorski blok Vjerana Šalamona'

Ovogodišnji 'Blok autora' programskog ciklusa 'Kino na rubu' posvećen je skladatelju i dizajneru zvuka Vjeranu Šalamonu. Hrabrost njegovih kreativnih procesa u svijetu filmskog stvaralaštva pogledajte, poslušajte i otkrijte 11. travnja u razgovoru uz projekciju filmova u Dvorani Gorgona MSU. Ulaz na program je besplatan!
vrijeme: 11.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.msu.hr/

Predstavljamo izbor najznačajnijih kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova koje je Šalamon kao skladatelj i dizajner zvuka ostvario u suradnji s renomiranim filmskim autorima, ali i mladim diplomcima na ALU. Uz razgovor s autorom i njegovim gostima, Darkom Bakližom i Danom Okijem, podsjetit ćemo na snažan doprinos zvuka u filmskoj umjetnosti i kreativne mogućnosti glazbe i dizajna zvuka u animiranom i eksperimentalnom filmskom stvaralaštvu. Razgovor nakon projekcije filmova možemo najaviti citirajući Vjerana Šalomona: “Darko i Oki mnogo su više od kolega. Oni su posebne, hrabre duše koje prepoznaju bit filmskog stvaralaštva i svakog su trena spremni izaći iz komforne sigurne zone te hrabro zakoračiti u svijet nepoznatog i neotkritog. Raditi s njima je povlastica, a razgovarati poslastica!”
 

**
 
Blok #2 Autorski blok Vjerana Šalamona
 
11. 4. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU
 
Alea Iacta Est, r. Dino Krpan, 2006.
Camera Obscura Pogled s prozora, r. Stanko Herceg, 2015.
Black and White / 1, r. Darko Bakliža, 2017.
Oyashio, r. Tomislav Findrik, 2017.
Prirodni odabir, r. Aleta Rajič, 2019.
Black and White / 2, r. Darko Bakliža, 2017.
Ja već znam što čujem, r. Darko Masnec, 2012.
Mehaničko srce, r. Manuel Šumberac, 2013.
Ispod maske, r. Darian Bakliža, 2023.
 
Razgovor s gostima:
Vjeran Šalamon, Darko Bakliža i Dan Oki
**
Vjeran Šalamon je skladatelj i dizajner zvuka rođen u Zagrebu 1967. Autor je glazbe i zvučnog dizajna za preko stotinjak filmova različitih filmskih rodova i žanrova od kojih prednjače animirani, dokumentarni i eksperimentalni naslovi. Međunarodne i domaće nagrade koje dobiva za svoj rad, 2023. godine zaokružuje na jubilarnom sedamdesetom izdanju Pulskog filmskog festivala Zlatnom arenom za glazbu za cjelovečernji animirani film Crvčak i mravica. Surađuje i na mnogim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih valja izdvojiti Expo 2005. i 2007. godine, Venecijanski bijenale 2010. Već desetak godina surađuje s ALU na studentskim završnim i diplomskim radovima od kojih su mnogi nagrađeni na hrvatskim i međunarodnim festivalima.
**
Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prelazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film. U programu su zastupljene i umjetničke organizacije, obrazovne institucije i producentske kuće s ciljem umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike i novih filmskih autora.
Ciklus obuhvaća radove koje karakteriziraju snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.
 
Program se sastoji od tematskih blokova koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima. Naredni tematski blok Alternativne kinematografije predstavlja Marinu Kožul, urednicu, selektoricu, producenticu i mentoricu u području eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Antropološki filmski eksperimenti donosi rad autora Dana Okija i rad belgijskog autora Laurenta Van Lanckera, koje karakteriziraju dnevnički i antropološki filmski narativi. U bloku Mentori i studenti upoznajemo filmove mentora Daniela Šuljića i diplomaca i studenata Odsjeka za animirani film ALU.

**
 
Voditeljica programa: Miranda Herceg 
 
Program podržali: Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar.