Preskočite na glavni sadržaj

Mrežna stranica izložbe 'Predmet: Hrvatski'

Mrežna stranica izložbe 'Predmet: Hrvatski'
Virtualna šetnja izložbom 'Predmet: Hrvatski' moguća je na poveznici https://www.predmet-hrvatski.com/. Izložba je prethodnih godina bila postavljena u Zagrebu i Dubrovniku, a dio izložbe trenutno se može pogledati u prostoru Knjižnice Božidara Adžije, KGZ.
Izložba Predmet: Hrvatski upućuje na različite aspekte nastave materinskoga jezika i književnosti. Primjerice, koji su propisi i zakoni regulirali nastavu, kako se sve predmet nazivao, kolika mu je bila satnica, koji su se sadržaji poučavali i koji su udžbenici i priručnici bili u upotrebi tijekom proteklih 170-ak godina, kada se uvodi lektira i kako se ona oblikuje, kako su se mijenjale paradigme poučavanja, neka su od pitanja koja su potaknula nastanak izložbe.
Uz brojne priručnike, čitanke i udžbenike, školske pravopise i gramatike, lektirne biblioteke, može se pratiti kako se mijenjao naziv predmeta. U počecima se nazivao Ilirski jezik, zatim Hrvatski, pa Hrvatski ili srpski, u prvoj Jugoslaviji i Hrvatskosrpskoslovenački, od 90-ih godina 20. stoljeća ponovno postaje samo Hrvatski jezik.

Uz izložbu je postavljena prezentacija s vremenskom lentom koja prikazuje važne datume iz povijesti hrvatske kulture i nastave Hrvatskoga, od izdanja prvih knjiga na hrvatskom jeziku, preko rječnika, gramatika, priručnika i pravopisa od 2. polovice 18. stoljeća do donošenja Nacionalnoga okvirnog kurikuluma 2011. godine.

Izložba je bila postavljena u Galeriji Klovićevi dvori 2021. godine i u Etnografskom muzeju, žitnica Rupe, u Dubrovniku 2022. godine, a izložbena građa vlasništvo je Hrvatskog školskog muzeja, koji je bio i suorganizator izložbe.
       
Dio izložbe može se do 16. travnja pogledati u zagrebačkoj Knjižnici Božidara Adžije.
 
Online sadržaj za djecu i mlade
Provjeri svoj hrvatski!
 
Organizacija izložbe: Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Suorganizatori: Hrvatski školski muzej i Hrvatsko filološko društvo

Izvor: www.predmet-hrvatski.com