Preskočite na glavni sadržaj

MPC učionica: Ples kroz igru i film

Pozivaju se plesni entuzijasti i profesionalci, nastavnici/e i učitelji/ice umjetničkih (plesnih, glazbenih) škola i opće obrazovnih institucija, odgajatelji/ice, voditelji/ice igraonica i izvannastavnih aktivnosti te roditelji da se prijave na trodnevnu radionicu 'Ples kroz igru i film' koja će se održati od 17. do 19. studenog u Mediteranskom plesnom centru.
vrijeme: 17.11.2023. - 19.11.2023.
mjesto: Svetvinčenat
url: https://www.facebook.com/mediteranskiplesnicentar/

U ovogodišnjoj MPC Učionici, voditeljica Alexandra Madsen, plesna umjetnica i dramaturginja, uz asistenciju producentice Jane Šivak kombinira dvije umjetničke forme koje potiču na kreativno razmišljanje, izražavanje i kretanje; ples kao primarnu najneposredniju formu izražavanja te film kao formu izražavanja i prijenosa poruka u komunikološkom smislu koji ujedno predstavlja sintezu svih umjetnosti.

Trodnevni edukativni program sastoji se od tri modula; Plesne igre, Cinedance, Analiziraj ovo, a ponudit će niz alata pomoću kojih pojedinac može pristupiti stvaranju ali i analizi plesa što omogućuje bolje razumijevanje umjetničkih djela.
Za svaki modul polaznici će dobiti popratne materijale, pripreme odabranih igara i skice aktivnosti koje mogu koristiti u svom daljnjem radu s djecom, što je ujedno i cilj MPC Učionice.
 
Više o modulima i točnom rasporedu, pronađite u nastavku:
 
1. PLESNE IGRE (voditeljica: Alexandra Madsen)
Igra je važna, a plesanje je poseban užitak igranja koje omogućuje potpunu zaokupljenost u drugi svijet. Ples je jedna od prvih formi komunikacije i moderno vrijeme nije promijenilo činjenicu da se  kroz tijelo govori; ono ima svoj jezik i može prenijeti informacije kroz držanje i pokret. Ovaj modul rasvjetljuje što je ples, koja je vrijednost plesa u grupi, kako pristupiti pojedinom plesu i koji je cilj plesne igre. Osim toga, objašnjava ulogu voditelja, kako odabrati plesnu igru i pripremiti ju, te značaj strukture i organizacije same aktivnosti. Praktični dio sastoji se od šest odabranih igara na čijim primjerima iskustveno utjelovljujemo ples i načine stvaranja plesnog materijala.
Igre: PLES IMENA / PLESNA MANIJA / ŽIVE SLIKE / SPORE SCENE / PLES S LOPTICOM / BALANCE
 
2. CINEDANCE (voditeljice: Alexandra Madsen i Jana Šivak)
Film kao audiovizualni medij posebno je privlačan i pristupačan gotovo svoj djeci i odraslima koja, osim što uživaju u pokretnim slikama i lako komuniciraju s igranim, animiranim i dokumentarnim filmovima, aktivno reagiraju i na apstraktne i eksperimentalne filmove koji im pružaju veliki prostor za maštu. Odabrani filmski predlošci služe kao inspirativna motivacija za kretanje i istraživanje pokretom. Doživljaj filma, osim vizualno, prenosi se u tijelo i kinestetički oblikuje gledano. Praktični dio uključuje kratku analizu sedam odabranih kraćih filmova i zatim iskustveno prevođenje u pokret kroz plesne aspekte: tempo, snaga, prostor, energija i gesta.
 
3. ANALIZIRAJ OVO (voditeljica: Alexandra Madsen)
Ovaj modul oslanja se na iskustvo gledanja plesnih izvedbi te analize djela. Nakon pogledane predstave kroz VR iskustvo oslanjamo se na usvojene alate iz prethodnih modula pristupajući kroz opis, analizu, interpretaciju gledanog. Prolazi se kroz vođena pitanja koja služe odrediti i artikulirati pojedine aspekte plesa;  naslov, stil plesa, koreografiju, vrijeme nastanka, plesni jezik, glazbu i ostale elemente izvedbe koje kasnije koristimo kao platformu za tjelesnu obradu sadržaja stvarajući nove plesove. Osim dobivanja alata za analizu ovaj modul sintetizira dobiveno znanje u nove izvedbene minijature.

Prijave:
Sudjelovanje u radionicama besplatno je uz opciju preporučene donacije.
Prethodno plesno iskustvo nije nužno - sudionici trebaju ponijeti udobnu odjeću i dobru volju!
Prijave za sudjelovanje su obavezne, a primaju se putem info@mediteranskiplesnicentar.hr najkasnije do četvrtka 16.11.2023.
Broj mjesta je ograničen, a u odabiru sudionika uzimat će se u obzir jedino vrijeme slanja prijave.
 
Raspored:

17.11.2023, 18-21 sati
18.11.2023, 10-13 sati
19.11.2023., 10-13 sati
 
Facebook event: MPC učionica: Ples kroz igru i film | Facebook

Osim MPC Učionice, u Mediteranskom plesnom centru 18. i 19. studenog ponovno gledamo predstave u tehnici virtualne stvarnosti (VR), a više o tome saznajte narednih dana preko Facebook stranice Mediteranskog plesnog centra https://www.facebook.com/mediteranskiplesnicentar/