Preskočite na glavni sadržaj

Motovun Film Festival 2021.

Motovun Film Festival 2021.
U pet festivalskih dana, od 27. do 31. srpnja 2021., organizatori Motovun Film Festivala publici će i ove godine ponuditi cijeli niz filmova, glazbe i popratnih događanja.
vrijeme: 27.07.2021. - 31.07.2021.


Film otvorenja Lovci na tartufe, premijerno prikazan na Sundance festivalu, prati skupinu skromnih osobenjaka iz Pijemonta, tragača za dragocjenim gomoljima, koji štite svoj svijet od pohlepe. Film će pratiti i Dan tartufa koji festival priprema u suradnji s Udrugom istarskih tartufara. Spomenuti ostatak talijanskog programa činit će tri odlična filma nagrađena na Venecijanskom festivalu – Assandira, Grabežljivci i Oče naš.

Najpoznatiji film u programu je Otac redatelja Floriana Zellera, nagrađen Oscarima za scenarij te za briljantnu ulogu Anthonyja Hopkinsa. Atrakcija dolazi i s Berlinskog festivala. Japanski omnibus Kolo sreće i fantazije, ovjenčan Srebrnim medvjedom po odluci žirija, prati tri zaljubljene žene na putu samootkrivenja.

Na programu će se naći nekoliko izvrsnih komedija, poput Grabežljivaca, Živog čoveka i Rijetkih zvjerki, kontroverzni Užitak koji govori o porno industriji, te emotivni obiteljski filmovi poput izraelskog Evo nas

Nekoliko filmova, kao što su Ljudski faktor, Mitra i Što dalje odavde, imaju zajedničku nit u koketiranju s trilerom i detekcijom uz dojmljiv politički i poetički efekt. Zabavnu priču o vrućem korzikanskom ljetu donose Meteori, dok slovenski Sanremo poetski oslikava problem demencije. Sa zanimanjem se očekuju i Djeca sunca, novi film iranskog redatelja Majida Majidija čiji smo prvijenac gledali još u prvom izdanju ovog festivala.

Više premijernih naslova ukazuje da filmski svijet sve više propituje lice i naličja masovnog turizma. Slijedom toga MFF donosi mini-retrospektivu All inclusive – filmske priče o tome kako kruzeri i čarteri mijenjaju život, ljude i gradove. Atrakcija ovog programa je Čiči Biči – Bolski turizam u doba korone, film koji je skupina bračkih amatera predvođena umjetnikom Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom snimila prošlog ljeta. U ovom cjelovečernjem igranom filmu, satiričnom prikazu hrvatskog turizma, glume brojni Boljani, a u nedostatku pravih, statiraju gosti od kartona.

Već uobičajeno festival donosi nekoliko filmskih poslastica u vidu posebnih projekcija. U programu je glazbeni film American Utopia legendarnog Spikea Leeja, inspiriran istoimenim glazbeno-scenskim showom Davida Byrnea, bivšeg frontmana Talking Headsa. Ljubitelji ‘bindžanja’ moći će pogledati svih pet epizoda Porodice, serije o padu Slobodana Miloševića koja je uzburkala regiju, a njezin autor je član ovogodišnjeg motovunskog žirija Bojan Vuletić. Opširnije

Festivalske aktivnosti i obavijesti pratite na FB stranici MFF-a.