Preskočite na glavni sadržaj

'Moramo živjeti s tim' - Eva Hofer i Johannes Schrettle na TrazniT-u

Nakon uspješnih triju predstava i jedne radionice tijekom rujna, 4. listopada riječki festival TranziT ide dalje i donosi predstavu participativnog kazališta 'Moramo živjeti s tim' austrijskih umjetnika i autora Eve Hofer i Johannesa Schrettlea koji se u suradnji s lokalnim neprofesionalcima izabranim javnim pozivom bave temom katastrofa i kolapsa, a koja nas suočava sa 'sada i ovdje' i naporima koje moramo poduzeti da bismo išli dalje.
vrijeme: 04.09.2022. -
mjesto: Rijeka
url: http://krila.org/program-festivala-tranzit_2022/

Mjesto i vrijeme: HKD-u na Sušaku, u utorak, 04/10/2022 u 19.00 sati
 
Strah od kolapsa često je zakopano traumatično sjećanje, djelić kolektivnog narativa o katastrofi. Stoga, da bismo postali otvoreni, važno je tražiti trenutke kolapsa u osobnim i kolektivnim biografijama. Govoreći o tim temama, pretvarajući strašne fantazije i izgubljene nade u poetski scenski jezik, kako u tekstovima (koji se čitaju na pozornici), tako i njihovim tijelima koja izlaze iz šoka, osjećajući se slobodnim da se izraze i izlože.
 
Naši suradnici hodaju na pozornici i počinju pripremati zabavu za koju ne znamo kada, kako i hoće li se proslaviti.
 
Govore o velikim i malim katastrofama, razmišljaju o prošlim i budućim kolapsima i kako se s njima uspijevaju nositi.
 
Morat ćemo živjeti s tim: distopijom, solidarnošću, krizom, kornjačom, nježnošću, slomom, upozorenjem, seksom, čišćenjem.
 
Osjećaji i sjećanja, biografski fragmenti koji nastaju tijekom rada, postaju dijelovi kolektivnog teksta koji stvara ne samo kolektivno (a time i društveno) sjećanje, već i kolektivni subjekt.
 
"Neprofesionalna tijela" na pozornici evociraju posebnu ljepotu, ideju o uključivom društvenom procesu koji uključuje tijela i pokrete iz svih mogućih okruženja, i daje sliku društva koje se bori da ostane ili postane kolektivno tijelo. Dihotomija individualne i kolektivne biografije, te politička povijest stvara napetost koja se ne može tako lako otpustitii, ali se može izraziti riječima, pokretima i scenama. Tako možemo živjeti s tim.
 
Koncept: Christina Lederhaas, Eva Hofer i Johannes Schrettle
Režija i dramaturgija: Eva Hofer
Umjetnička podrška: Ivana Peranić
Tekst: Eva Hofer i Johannes Schrettle u suradnji s izvođačima
Izvođači: Anamaria Drezga, Ivo Grubiša, Jana Kacar, Duje Katalinić, Rozmari Marjan
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA.
Program su financijski podržali: Austrijski kulturni forum Zagreb, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija.
Logistička podrška: HKD na Sušaku i Savez udruga Molekula
Fotograf: Johannes Gellner, WIR WERDEN DAMIT LEBEN MÜSSEN, Graz, 2022.