Preskočite na glavni sadržaj

Mocir Kapar #8 - suhozidna radionica na Silbi

Ove godine gradi se i obnavlja silbenske suhozide za vikend 24. i 25. rujna, a početni susret je u subotu, 24. rujna, u 9 sati, kod zjoga, odakle se zajedno ide na lokaciju. Organizator radionice je SEA Silba Environment Art, u suradnji s udrugom Dragodid i Turističkom zajednicom mjesta Silba.
vrijeme: 24.09.2022. - 25.09.2022.
mjesto: Silba
url: https://www.facebook.com/silbaenvironmentart

SEA Silba Environment Art je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma na otoku Silbi. Osnovali su je 2006. umjetnici, zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote, a od 2015. registrirana je kao umjetnička organizacija. Posvećena je istraživanju i eksperimentu u suvremenim umjetnostima te ekološkim i temama održivog razvoja otoka, sinergiji umjetnosti i prirode kroz hibridne umjetničke forme, te međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji suvremenih umjetnika i lokalnog stanovništva na zajedničkim projektima koji unaprjeđuju kvalitetu života na otoku, posebno izvan turističke sezone.

Program se realizira kroz nekoliko pravaca: SOS Silba Off Season, Silbensko kulturno ljeto, DiR Dlana in Residence, GEA Garbage Epic Art, Silba Viva i Crtice s otoka. Fokus je na razvoju inovativnih umjetničkih formi koje povezuju suvremenu umjetnost s lokalnom zajednicom, razmjeni alata, znanja i vještina u kreiraju novih umjetničko - ekoloških projekata i principa, koji mogu poslužiti kao primjer drugim izoliranim sredinama, posebno otocima, kako razvijati lokalnu zajednicu kroz sinergiju suvremene umjetnosti i ekologije.

Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima možete čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

Projekt su podržali Grad Zadar (Upravni odjel za kulturu i šport i Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša) i Ministarstvo kulture i medija RH kroz platformu SOS Silba Off Season.

MOCIR KAPAR #8 - suhozidna radionica | Facebook