Preskočite na glavni sadržaj

Mladim znanstvenicama dodijeljene stipendije Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti'

Ines Haberle i Andrea Hloušek-Kasun s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Antonija Mravak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i Ivana Sopek Merkaš iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' koji se održava u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.
vrijeme: 23.05.2023. -
url: https://www.facebook.com/zazeneuznanosti/

Uz čestitke stipendisticama, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek poručila je kako je ovo, kao i svako dugo priznanje kojim se nagrađuju mlade perspektivne znanstvenice, ujedno i poticaj ne samo njima osobno na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja, nego i poruka svim djevojčicama i djevojkama da je njihov rad u našem društvu cijenjen i vrednovan.
 
„U ovoj prigodi saznajemo za sjajna otkrića mladih žena koje u svom području daju izvanredne doprinose hrvatskoj znanosti i s lakoćom brišu granice među disciplinama“, rekla je ministrica izrazila i veliko zadovoljstvo što znanstvenice u Hrvatskoj svojom kvalitetom nikad nisu zaostajale za svojim kolegama. Izrazila je također i ponos što se Hrvatska nalazi na prvom mjestu po udjelu samozaposlenih žena u znanosti i inženjerstvu i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, s 43.8 %, odnosno upola većim postotkom o europskog prosjeka od samo 24.8 %.
 
Okupljenima su se obratili i izaslanik ministar znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić, izaslanica Predsjednika RH Zorana Milanovića Jadranka Žarković, akademik Zvonko Kusić, članica Uprave i direktorica korporativnih komunikacija L'Oréal Adria-Balkan Irena Šarić Dombaj te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
 
L'Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija 17. godinu zaredom nagradili su četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura.
 
Između 67 pristiglih prijava, nagrađene stipendistice je izabralo povjerenstvo predvođeno akademikom Zvonkom Kusićem i članovima: akademicima Vidom Demarin, Krešimirom Nemecom i Vladimirom Paarom, te dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, dr. sc. Đurđicom Ugarković, dr. sc. Katicom Biljaković, dr. sc. Maricom Ivanković, dr. sc. Leandrom Vranješ Markić i dr. sc. Zrinkom Ljubešić, koja je i sama bila dobitnica ove prestižne stipendije.
 
Kroz Nacionalni program stipendiranja L'Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ od 2006. godine do sada je nagrađeno 66 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad, a ujedno ih ohrabruje i potiče na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja.

Galerija fotografija>>>