Preskočite na glavni sadržaj

Mjesec hrvatske knjige 2021.

Mjesec hrvatske knjige 2021.
Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja, a u fokus manifestacije stavljeni su hrvatski autori, odnosno hrvatska knjiga. Tema glasi 'Hrvatski autori u Godini čitanja', a moto 'Ajmo hrvati se s knjigom'!
vrijeme: 15.10.2021. - 15.11.2021.
url: https://www.mhk.hr/

Riječ hrvati ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem, ukazujući na važnost čitanja i afirmacije hrvatske književnosti, objasnila je koordinatorica projekta Sara Džapo.
 
Ambasadorica manifestacije i autorica proslova, spisateljica Korana Serdarević, istaknula je da čitanje nije lako kao skrolanje po portalima, zahtijeva vrijeme i koncentraciju, ali može promijeniti čovjeka. Poticanje čitanja zato nije projekt koji traje jednu godinu, već je trajni proces. Mjesec hrvatske knjige projekt je koji ulaže dugogodišnji napor u poticanje čitanja i dočarava što knjiga može učiniti, napomenula je Serdarević.
 
Ove se godine manifestaciji priključilo 218 sudionika s ukupno nešto više od 1600 programa. Sudionici su u najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj drugih kulturnih ustanova (muzeji, nakladnici, udruge, društva itd.). 
 
Od središnjih programa istaknut je Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se rješava online pod nazivom „Šest autora traži čitatelja“ te mu se može pristupiti do 22. listopada. Kvizom se predstavlja 6 hrvatskih autora – 3 pisca i 3 ilustratora u 3 knjige različitih žanrova, kazala je Isabella Mauro, jedna od organizatorica kviza. Do sada je kviz riješilo gotovo tisuću djece. Slijedom prošlogodišnjeg rekordnog sudjelovanja, kviz je osmišljen tako da svako pitanje sadrži poveznicu u kojoj se krije točan odgovor, otkrila je Mauro.
 
Sve obavijesti o manifestaciji dostupne su na mrežnoj stranici www.mhk.hr, čiji je sadržaj dostupan u Omotpye fontu koji olakšava čitanje osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja.