Preskočite na glavni sadržaj

Mjesec češkoga materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Tradicionalna manifestacija kojom se na području Bjelovarsko-bilogorske županije promiču češki jezik, kultura i običaji - Mjesec češkoga materinskog jezika počinje u petak, 20. siječnja, i trajat će do kraja veljače, a u sklopu te manifestacije održat će se 15-ak događaja.
vrijeme: 20.01.2023. - 28.02.2023.
mjesto: Bjelovar
url: https://bbz.hr/

Tom manifestacijom želi se istaknuti važnost očuvanja češkog jezika kao osnovnog elementa očuvanja identiteta pripadnika češke manjine koji tradicionalno žive u našoj županiji, te bolje upoznati javnost s bogatom jezičnom baštinom kao jednom posebnošću naše županije, poručili su u četvrtak iz Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
Županija je u suradnji s institucijama češke manjine i ove godine povezala mnoge događaje te pripremila program namijenjen učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima i onima koji se na njemu književno izražavaju, ljubiteljima češkog filma, jezika i kulture.
 
Rezultati popisa stanovništva iz 2021. pokazuju da je češki jezik materinski jezik 3314 osoba koje žive u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
 
Nažalost, broj govornika češkog jezika sve se više smanjuje (prije deset godina bilo ih je 4431) pa je za njegovo očuvanje, vitalnost i kvalitetno međugeneracijsko prenošenje svaki govornik iznimno važan, istaknuli su iz Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
“Ovim događanjem dajemo podršku jezičnom planiranju, promociji i očuvanju češkog jezika na našem području, kao našoj regionalnoj posebnosti, ali ujedno i očuvanju naše zajedničke baštine”, poručila je zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotrni Golubić.
 
Mjesec češkoga materinskog jezika počinje stručnim skupom čeških škola u petak, a u sklopu manifestacije, među ostalim, održat će se i tečaj kreativnog pisanja, škola prevođenja, radionica razvijanja komunikacijskih vještina, natjecanja učenika iz poznavanja češkog jezika te projekcije čeških filmova u kinima diljem županije.
 
Izvor: Hina