Preskočite na glavni sadržaj

'Misli modu' u Vukovaru i Osijeku

'Misli modu' u Vukovaru i Osijeku
Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. studenog do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Događanja su dio EUNIC-ova višegodišnjeg projekta Misli modu.
vrijeme: 22.11.2022. - 19.12.2022.
mjesto: Vukovar, Osijek
url: https://www.facebook.com/eunicroatia
Cilj projekta je doprinijeti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine, te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umjetnika, stručne javnosti ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.
 
U Vukovaru je u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i tvornicom obuće Borovo d.d. za troje umjetnika, Zorana Šimunovića (HR), Ivanu Stećuk (HR) i Veroniku Tzekovu (AUT), realizirana umjetnička rezidencija s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom povjesničarke Maje Jović.
Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji, te međusobni dijalog umjetnika, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u izložbi „Umjetnik u pogonu“ koja će od 22. studenog do 1. prosinca 2022. godine biti prikazana u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar, sa Zoranom Šimunovićem ujedno kao kustosom.
 
Tema radničke kulture i uvjeta produkcije bit će također zajednički nazivnik filmskog programa koji će se za širu publiku predstaviti u suradnji s Kinematografima Osijek u kinu Urania ponedjeljkom od 28. studenog do 19. prosinca.
 
U Osijeku će se osim toga, u sklopu panel-diskusije „Održive modne prakse“ u suradnji s Kulturnim centrom Osijek 22. studenog 2022. razmjenom najboljih praksi domaćih i gostujućih dizajnera i modnih stručnjaka i aktivista s Leom Vene iz Centra za istraživanje mode kao moderatoricom promišljati pitanja održivosti u proizvodnji i konzumaciji mode s posebnim naglaskom na poticanju interesa i angažmana mlađe publike.


Foto © Zoran Šimunović