Preskočite na glavni sadržaj

Miroslaw Balka. 'Fadensonnen' u Galeriji Kula

Otvorenje izložbe poljskog umjetnika Miroslawa Balke 'Fadensonnen' održat će se u ponedjeljak 15. travnja u 19 sati u Galeriji Kula, Split.
 
vrijeme: 15.04.2024. - 15.07.2024.
mjesto: Split
url: https://kula-split.com/

'Miroslav Bałka jedan je od vodećih europskih i poljskih vizualnih umjetnika. Njegova se obimna produkcija vezuje uz pojam interdisciplinarne umjetničke prakse, a prvenstveno uz skulpturu te prostorno i kontekstualno specifičnu umjetničku instalaciju. (...)
Projekt za Galeriju Kula nazvao je Fadensonnen (Zrake sunca), po doslovno preuzetom naslovu knjige pjesama Paula Celana objavljene 1968. godine. Instalacija kao uvijek predstavlja Bałkinu reakciju na kurentni civilizacijski diskurs filtriran okruženjem, a u našem slučaju kasnoantičkog prostora konvertiranog u izložbenu galeriju te kontekstom Splita uopće. Formalno i simbolički projekt u vizualnom jeziku odražava kompleksne lingvističke figure Celanove poezije i mračnog svjetonazora koji se u oba slučaja i kod oba autora paradoksalno poziva na svjetlost.' (...) - Branko Franceschi

Miroslaw Balka rođen je 1958. godine u Varšavi, Poljska. Živi i radi u Otwocku, Poljska, te u Olivi, Španjolska. Balka je kipar također aktivan u području eksperimentalnog videa i crteža. Diplomirao je 1985. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi, gdje je vodio Interfaculty Studio of Activities. Profesor nominiran od predsjednika Poljske 2012. godine. Dobitnik Mies van der Rohe stipendije od strane Krefeld Kunstmuseena. Član je Akademie der Künste, Berlin.

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja 2024.