Preskočite na glavni sadržaj

Ministrica Obuljen Koržinek uručila nagradu Oris španjolskoj arhitektici Carme Pinós

U okviru festivala „Dani Orisa 2023.“ ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je u subotu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nagradu Oris španjolskoj arhitektici Carme Pinós.
vrijeme: 04.11.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Ministrica je čestitala dobitnici nagrade na doprinosu svijetu arhitekture istaknuvši da nas snažne poruke koje proizlaze iz njezinog stvaralaštva intrigiraju, ali i obvezuju na istraživanje i fokus u vlastitom radu, kao i težnji i odgovornosti za bolje sutra. Uputila je čestitke i Oris kući arhitekture na 25. godišnjici postojanja, kao i za uspješno održavanje festivala „Dani Orisa“ koje organiziraju od 2001. godine. „Upoznati rad velikana arhitekture, koje Andrija Rusan svake godine okupi na festivalu, osobita je čast i zadovoljstvo“, naglasila je ministrica.  Istaknula je kako festivali poput „Dani Orisa“ mijenjaju naše društvo, a njihovu važnost potvrđuje i veliki broj stručnjaka i javnosti koji sudjeluju na festivalu svake godine.

Podsjećamo, „Dani Orisa“ međunarodni su arhitektonski festival koji organizira Oris Kuća arhitekture iz Hrvatske, a održava se od 2001. godine. Svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja - arhitekata i profesionalaca iz srodnih područja. Dosad je na Festivalu sudjelovalo više od 350 predavača, vrhunskih stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Ovogodišnja dobitnica nagrade Oris Carme Pinós snažna je heroina arhitekture koju možemo svrstati uz bok Zahe Hadid, Line Bo Bardi, Alison Smithson, Yvonne Farrell & Shelley McNamara, Anne Lacaton, Anna Heringer Charlote Perriand i Carme Pigem. Diplomirala je arhitekturu, urbanizam i krajobraznu arhitekturu na Školi arhitekture u Barceloni te od 1982. do 1991. surađuje s arhitektom Enricom Mirallesom.

Nakon osnivanja vlastitog ureda Estudio, Carme Pinós radi na brojnim projektima različitih opsega, od urbanih intervencija do dizajna namještaja. Od 1991. Pinós razvija arhitektonske koncepte bazirane na istraživanju ali i intenzivnim radnim procesima prožetima radošću stvaranja. Njezini čuveni projekti poput „Cube 1" i „Cube 2" u meksičkoj Guadalajari, „Caixa forum" u Zaragozi ili „Masanna" umjetnička škola u Barceloni autorski su suvereni objekti koji se otvaraju društvu i kontekstu.