Preskočite na glavni sadržaj

Ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek u službenom posjetu Ukrajini

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, ravnateljem Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislavom Petrincem i ravnateljicom Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anjom Jelavić boravi u službenom posjetu Ukrajini.
vrijeme: 16.03.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
U Kijevu se danas u pratnji hrvatske veleposlanice u Ukrajini Anice Djamić sastala s ukrajinskim ministrom kulture Oleksandrom Tkachenkom i prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Eminom Đaparovom.
 
Na sastanku s ministrom Tkachenkom i njegovim suradnicima, ministrica je predstavila mjere i aktivnosti za zaštitu, očuvanje i obnovu kulturne baštine koje je Hrvatska poduzimala tijekom i nakon Domovinskoga rata. Ministar Tkachenko posebno je zahvalio ministrici na potpori i pomoći hrvatske Vlade i stručnjaka Ministarstva kulture i medija, istaknuvši kako je upravo ta pomoć ključna u zaštiti i obnovi kulturne baštine. Zamjenica Đaparova je također zahvalila na zajedničkim naporima u promoviranju UNESCO-ovih vrijednosti i hrvatskoj potpori unutar te organizacije te u zaštiti njihove kulturne baštine.
 
U obraćanju medijima, podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske od samog početka ruske agresije, pomagala Ukrajini u svim područjima, od vojne do humanitarne pomoći, uključujući i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. „Tijekom mog današnjeg boravka u Kijevu, ali i za vrijeme naših prijašnjih susreta i sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Đaparovom u Zagrebu i mojim kolegom Tkachenkom u mnogim online sastancima, podijelili smo iskustva Hrvatske iz Domovinskog rata prije 30 godina. Posebno je bilo riječi o neposrednoj zaštiti i evakuaciji kulturne baštine, obnovi i popisu ratnih šteta, provođenju hitnih mjera zaštite i evakuacije te također procesu restauriranja“.
 
Podsjetila je kako je Hrvatska bila prva zemlja za koju je na Međunarodnom sudu za ratne zločine, uništavanje kulturne baštine korišteno za optužnicu jednom od časnika srpske vojske. „Ono što se danas događa u Ukrajini, također su ratni zločini, ne samo protiv civila uključujući ciljano uništavanje infrastrukture, nego također i protiv vaše kulturne baštine, jer neprijatelj želi uništiti vašu povijest i trag vašeg identiteta. Hrvatska će nastaviti podupirati naše prijatelje i partnere u Ukrajini, u svim područjima, ne samo nu području kulturne baštine, nego ćemo nastaviti surađivati s ukrajinskim umjetnicima, skrbiti o izbjeglicama u Hrvatskoj za koje organiziramo mnoge kulturne programe. Vjerujemo da će vaša hrabrost i zajedništvo uskoro donijeti mir u ovu prelijepu zemlju i da ćemo uskoro razgovarati o njezinoj obnovi“, zaključila je ministrica.
 
Uoči sastanka ministri su zajedno obišli katedralu Svete Sofiju u Kijevu, spomenik iz razdoblja Kijevske Rusije koja je ujedno i prvi ukrajinski spomenik kulture upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Izvorno je bila mauzolej kijevskih vladara, a u njezinom reprezentativnom interijeru sačuvani su izvorni mozaici i freske na kojima je među svecima prikazana obitelj u molitvi kijevskog kneza Jaroslava Mudrog, poznatijeg kao velikog graditelja crkvi.
 
S prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Eminom Đaparovom, ministrica Obuljen Koržinek odala je počast poginulim braniteljima Ukrajine, položivši cvijeće na Memorijalnom zidu, a službeni boravak u Ukrajini nastavila je posjetom ukrajinskom humanističkom liceju Kijevskog nacionalnog sveučilišta Taras Ševčenko, članu UNESCO-ove mreže udruženih škola – ASPnet kao i posjetom Centru hrvatskog jezika i kulture.

Galerija fotografija