Preskočite na glavni sadržaj

Ministrica kulture i medija otvorila 64. Glazbene večeri u sv. Donatu

Na rimskom forumu u Zadru izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je 64. izdanje Glazbenih večeri u sv. Donatu, jedan od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, zahvaljujući kojemu crkva sv. Donata, simbol grada Zadra postaje jedna od najvažnijih europskih glazbenih pozornica.
vrijeme: 07.07.2024. -
mjesto: Zadar
url: https://min-kulture.gov.hr/
Uz Mozartovu uvertiru operi „Otmica iz saraja“ i „Haffner-simfoniju“ pod dirigentskom palicom Pavla Zajceva, program svečanog otvorenja obilježila je izvedba „Pop-koncerta“ Igora Kuljerića, recentni projekt Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i solo trubača Vedrana Kocelja, nagrađen Porinom najbolju izvedbu klasične glazbe.
 
„Uvijek je zadovoljstvo biti ovdje s vama i promisliti o zadarskoj glazbenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koju ovaj festival objedinjuje, sa svojih šest desetljeća kontinuiteta“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek prilikom svog obraćanja prisutnima. Uz čestitke i zahvale organizatorima, a posebno novoj umjetničkoj ravnateljici festivala Ivani Kuljerić, ministrica je naglasila kako su Glazbene večeri u sv. Donatu dokaz sustavne brige i ulaganja u zadarsko glazbeno nasljeđe, čija će se utkanost u nacionalne, ali i šire europske umjetničke dosege slaviti u narednih mjesec dana. 

Podsjećamo, Glazbene večeri u sv. Donatu su glazbeni i glazbeno-scenski festival koji svojim reproduktivnim, muzikološkim, istraživačkim i edukativnim programom međunarodnog karaktera njeguje i promiče umjetničke vrijednosti i naslijeđe hrvatske i svjetske glazbene baštine uz dvije programske odrednice: komornu glazbu uz naglasak na rad Zadarskog komornog orkestra te ranu to jest srednjovjekovnu i renesansnu glazbu s posebnim naglaskom na lokalnu i nacionalnu baštinu istog područja.

Glazbene večeri u sv. Donatu pokrenute su zahvaljujući entuzijazmu tadašnjega mladog glazbenika, jednog od najvećih hrvatskih dirigenata, Zadranina Pavla Dešpalja, a za potrebe njihovog održavanja osnovan je Zadarski komorni orkestar.

Na programu ovogodišnjeg izdanja Glazbenih večeri u sv. Donatu, održat će se šesnaest koncerata na brojnim lokacijama poput Crkve sv. Nikole, Providurove palače, Crkve sv. Krševana i Crkve sv. Donata.

Više o programu ovogodišnjeg festivala na poveznici.

Galerija fotografija